Auringonlasku kuvaaja

Oikeilla kuvausasetuksilla saadaan kuvaan oikea valotus ja tunnelmaa.

© Shutterstock

Nämä 5 virhettä pilaavat auringonlaskukuvan

Hyvien auringonlaskukuvien ottaminen on yllättävän vaativaa. Me kerromme, mitä kuvissa on yleensä vinossa, miten sudenkuopat vältetään ja miten viimeisistä päivänsäteistä syntyy mielenkiintoisia ja tunnelmallisia kuvia.

keskiviikko 21. huhtikuuta 2021 teksti S. Winter

Digikuvan lukijat lähettävät toimitukseemme paljon auringonlaskukuvia. Auringonlasku on itse asiassa luultavasti kaikkein suosituin lukijoidemme kuvien aihe.

Ja hyvästä syystä toki: onhan lähes mahdotonta pitää näppinsä irti kamerasta, kun aurinko on matkalla taivaanrannan alapuolelle ja taivas räjähtää tuhansiin kiehtoviin värisävyihin. 

Mutta mitä vaikuttavampi auringonlasku, sitä kurjemmalta tuntuu, kun kuva ei vastaakaan upeaa näkymää vaan kertoo lähinnä sen, että aurinko laski tuonakin päivänä.

Vähemmän onnistuneissa auringonlaskukuvissa näkyy erityisen usein muutama perusongelma, joita lähdemme nyt korjaamaan. 

1. Kuvaaminen liian aikaisin illalla

Niinkin perustavaa laatua olevalla tekijällä kuin kuvausajankohdalla on todella tärkeä merkitys auringonlaskukuvien onnistumiselle. Mitä myöhempi se on, sitä paremmat kuvausolosuhteet yleensä ovat.

Kun aurinko on hyvin matalalla, sen värit ovat vahvimmillaan, jolloin on helpompaa löytää oikea valotus, koska auringon valo ei ole enää niin kirkas kuin aiemmin illalla.

2. Kuvaamisen lopettaminen liian aikaisin

Moni kuvaaja sammuttaa kameran ja pakkaa sen laukkuun, kun aurinko on kadonnut horisontin alapuolelle, mutta se on iso virhe.

Useimmiten heti auringon laskettua taivaan värit ovat voimakkaimmillaan ja pilvet mielenkiintoisimmillaaan.

Silloin on myös helpompi valottaa, kun kuvassa ei ole voimakasta valonlähdettä. Kannattaa kuvata jalustalta, koska silloin ei tarvitse huolehtia valotusajasta ja pelätä kuvien tärähtämistä, vaikka valo häviää.

> Lue myös: 3 vinkkiä vastavalokuviin

auringonlasku vastavalo

Tässä on kaunis maisema, mutta koska taivaalla ei ole pilviä, mikään ei suodata voimakasta auringonvaloa, joka on palanut puhki. Etualalta olisi kannattanut etsiä jokin elementti peittämään aurinkoa.

© Shutterstock

3. Tähtääminen suoraan aurinkoon

Kukaan ei väitä, että aurigon on välttämättä oltava kuvassa, mutta se voi olla järkevää, koska taivas on useimmiten mielenkiintoisin juuri sen ympärillä.

Aurinko kannattaa kuitenkin sijoittaa kuvan vasemmalle tai oikealle puolelle. Jos taivas on pilvetön, kannattaa etsiä jotain, joka suodattaa tai estää suoraa valoa, esim. rakennus tai puu. Näin aurinko ei näy latteana valkoisena läiskänä.

Jos katsot kameran läpi suoraan aurinkoon, se voi vahingoittaa silmiä.

4. Pelkän auringon korostaminen

Monet ihmiset innostuvat auringonlaskusta niin, että he keskittyvät vain itse aurinkoon ottaessaan kuvia.

Voi kuulostaa hiukan epäjohdonmukaiselta, mutta auringon ei pitäisi milloinkaan olla kuvan pääkohde, ei edes auringonlaskukuvassa.

Aurinko on nimittäin niin hahmoton ja niin pienikokoinen taivaanrannassa, että kuvasta tulee kovin tyhjän oloinen, ellei etualalle saada useita kohteita, ja tarvittaessa myös taustalle.

Siksi kannattaa sommitella etualalle laitureita, majakoita tai muuta, jota voidaan käyttää katseen vangitsemiseksi ja ohjaamiseksi kuvan läpi.

> Lue myös: Kuvasommittelun tärkeimmät lainalaisuudet

auringonlasku tylsä kompositio

Auringonlasku meren yllä on kiva, mutta kuva on tylsä. Täältä olisi ollut hyvä saada etualalle purjevene tai laituri.

© Shutterstock

5. Valottaminen virheellisesti

Auringonlaskun aikaan valon ja varjojen välillä on valtava kontrasti, joten kameran kuvakenno ei pysty tallentamaan kaikkia sävyjä yhteen kuvaan. Siksi kuvassa on osia, joista tulee täysin valkoisia tai mustia.

Ongelma voidaan ratkaista monella tapaa. Monet kamerat voidaan asettaa ottamaan sarja erilailla valottuneita ​​kuvia ja yhdistää ne yhdeksi laajasävykuvaksi.

Automaattinen haarukointi löytyy valikkokohdasta Ex.comp./AEB, BKT-painikkeen takaa tai kuvausvalikosta.

Toinen tapa saavuttaa tasapainoinen valotus ottamatta kuvasarjaa on käyttää liukusuodinta, joka on tumma ylhäältä ja läpinäkyvä alhaalta.

> Lue myös: Näin syntyvät hyvät laajasävykuvat

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!