Revontulet ja teltta jäällä.

Revontulia esiintyy yleisimmin pohjoisilla alueilla, kuten Lapissa, Pohjois-Norjassa ja Grönlannissa, mutta niitä voi nähdä myös muualla Pohjoismaissa, jos tietää, mistä etsiä. 

© Shutterstock

Kerromme parhaat ajat ja paikat revontulien kuvaamiseen

Revontulet ovat upea luonnonilmiö, jonka ikuistamisesta monet valokuvaajat haaveilevat. Mutta milloin on paras aika vuodesta kuvaamiseen, ja minne silloin kannattaa mennä? Vastaamme siihen tässä artikkelissa.

keskiviikko 5. lokakuuta 2022 teksti S. Winter

Revontulet ovat ihmeellinen luonnonilmiö, joka näkyy yötaivaalla vihreinä aaltoina ja josta voi saada todella kauniita kuvia. 

Revontulien löytäminen ja kuvaaminen voi kuitenkin olla haastavaa. Toisin kuin esimerkiksi tähdet, jotka ovat aina taivaalla ja näkyvät kirkkaina öinä, revontulet ilmestyvät vain, kun sääolosuhteet ovat oikeat. 

Milloin ne sitten ovat sellaiset? Siitä voit lukea lisää alta.

> Lue myös: Näitä ilmiöitä taivaalta voi kuvata tänä vuonna

Kuva havupuista ja revontulista

Kuvaamista varten on löydettävä paikka, jossa on mahdollisimman vähän valosaastetta. Kannattaa siis mennä mahdollisimman kauas suurista kaupungeista.

© Shutterstock

Aurinkomyrsky on paras merkki tulevista revontulista

Parhaat mahdollisuudet revontulien näkemiseen on talvella tammikuusta maaliskuuhun ja syksyllä syyskuusta joulukuuhun. Kesäkuukausina voi myös esiintyä revontulia, mutta ne ovat harvinaisempia.

Revontulet syntyvät, kun auringon sähköisesti varautuneet hiukkaset osuvat Maan magneettikenttään. Seuraa sääennusteita ja etsi niistä varoituksia voimakkaista aurinkomyrskyistä – ne ovat merkki siitä, että revontulia on tulossa.

Ilmiö syntyy 90–500 km maanpinnan yläpuolella, joten sään on oltava selkeä, jotta revontulet näkyisivät. Voit tarkistaa pilvipeite-ennusteen säätutkasta esimerkiksi osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi.

> Lue myös: Täydellisiä kuvia tähdistä

Rakastavaiset katselevat revontulia.

Monet matkatoimistot tarjoavat revontulimatkoja. Ne ovat lähes varma keino päästä näkemään ja kuvaamaan revontulia. Niiden näkeminen voi olla suuri elämys, jos asuu paikassa, jossa revontulia esiintyy harvoin. 

© Shutterstock

Etsi paikka, josta on esteetön näkymä pohjoiseen

Pohjois-Suomessa revontulet ovat melko yleisiä, mutta joskus niitä voi kuitenkin nähdä myös Etelä-Suomessa.

Etsi pimeä ja mielellään korkealla oleva paikka, josta on esteetön näkymä pohjoiseen. Jos revontulet ovat heikkoja, ne voivat näyttää pilviltä. Jos et ole varma, ota kuva erittäin korkealla ISO-arvolla. Jos kyse on revontulista, pilvet näkyvät kuvassa vihreinä.

Revontulisovellus.

Älypuhelinsovelluksista voi tarkistaa, missä on suurimmat mahdollisuudet revontulien havaitsemiseen.

© Aurora Forecast

Käytä matkapuhelinta apuna

Osoitteessa swpc.noaa.gov voi tarkastella tämänhetkistä ja tulevaa revontuliaktiivisuutta. Tiedot ovat peräisin NASAn ACE-satelliitista, joka seuraa auringon toimintaa.

Lisäksi on olemassa käteviä sovelluksia, joiden avulla voi tarkistaa aktiivisuuden omalta lähialueelta, jotta tilaisuus nähdä revontulia ei mene sivu suun.

Sellaisia ovat esimerkiksi iPhonen Aurora-sovellus ja Android-laitteiden AuroraCast.

> Lue myös: Näin kuvaat revontulia

Mies kuvaamassa revontulia.

Revontulia kuvattaessa ei ole yhtä oikeaa valotusaikaa. Yksi asia on kuitenkin varma: revontulet vaativat useiden sekuntien valotusajan. Valotusajan pituus riippuu revontulien voimakkuudesta.

© Shutterstock

Näin saat kuviin mahdollisimman paljon vihreää valoa

Revontulet ovat usein suhteellisen heikko valonlähde. Jotta revontulet saadaan ikuistettua kameralla, on sen kennolle saatava mahdollisimman paljon valoa. 

Suuri aukko eli pieni F-luku päästää paljon valoa kennolle, mikä mahdollistaa myös pienemmän ISO-arvon ja lyhyemmän valotusajan. 

Lisäksi alle F22:n arvoilla saadaan yleensä terävämpiä kuvia, sillä pieni aukko taivuttaa valoa ennen kuin se osuu kennoon. 

ISO-arvo on asetettava mahdollisimman alhaiseksi, mutta ISO 800 on todennäköisesti matalin mahdollinen.

Mies, jonka taustalla on revontulia.

Jalusta, kaukolaukaisin ja hyvä laajakulmaobjektiivi kinokoon kamerassa ovat paras lähtökohta revontulien kuvaamiseen.

© Shutterstock

Opi lisää revontulista e-kirjoistamme ja revontulivideoistamme

Etunurkasta voit katsoa kaikki videomme ja ladata e-kirjoja, joiden avulla voit kehittyä valokuvaajana. 

Annamme myös hyviä vinkkejä revontulien kuvaukseen ja varusteiden valintaan.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!