Revontulet Abisko Ruotsi

Revontulia esiintyy eniten ja useimmin pohjoisessa, esimerkiksi Suomen Lapissa.

© Shutterstock

Parhaat paikat ja ajankohdat revontulten kuvaamiseen

Revontulet on fantastinen ilmiö, jonka ikuistamisesta monet valokuvaajat haaveilevat. Mutta mikä aika vuodesta on paras, ja minne kannattaa mennä kuvaamaan? Tässä vastauksia näihin kysymyksiin.

sunnuntai 26. huhtikuuta 2020 teksti S. Winter

Revontulet on luonnon oma ilotulitus, joka esittäytyy vihertävinä ja sinertävinä aaltoina taivaalla, ja siitä voi saada mitä hienoimpia kuvia.

Mutta revontulten löytäminen ja kuvaaminen voi olla hankalaa. Toisin kuin esimerkiksi tähdet, jotka ovat aina taivaalla ja näkyvät selkeinä öinä, revontulet ilmestyvät vain silloin kun sää on niille otollinen.

Lue myös: Tähtitieteellisiä ilmiöitä kuvattavaksi tänä vuonna

Pidä silmällä auronkomyrskyjä

Yleensä mahdollisuudet nähdä revontulia ovat parhaat tammikuusta maaliskuuhun ja syyskuusta joulukuuhun. Revontulia voi kuitenkin esiintyä myös kesäkuukausina, mutta tämä on vähemmän yleistä.

Revontulet aiheutuvat aurinkotuulen varautuneiden hiukkasten osumisesta Maan ilmakehään. Katso sääennusteista myös mahdolliset aurinkomyrskyvaroitukset – tämä on merkki siitä, että revontulia esiintyy lähiaikoina.

Ilmiö syntyy 90–500 km maanpinnan yläpuolella, ja siksi sään on oltava selkeä, jotta se olisi mahdollista nähdä. Lähituntien sade- ja pilvenpeitetilanteen voi tarkistaa Ilmatieteen laitoksen sadetutkasta tai esimerkiksi Forecan sivuilta.

> Lue myös: Näin kuvataan taivaan tähtiä

Kuva mustasta hahmosta rinteellä ja revontulet

Etsi syrjäinen kuvauspaikka, jossa on mahdollisimman vähän valosaastetta.

© Shutterstock

Etsi paikka, josta on näkymä pohjoiseen

Oulun korkeudelta pohjoiseen revontulet ovat hyvin yleisiä talvisin, mutta niitä voidaan nähdä eteläisintäkin Suomea myöten.

Etsi pimeä ja mieluiten korkealla sijaitseva paikka, josta on avoin näkymä pohjoiseen. Jos revontulet näkyvät himmeinä, niitä voi luulla pilviksi. Jos olet epävarma, kumpi on kyseessä, ota pikainen koekuva suurella ISO-herkkyydellä. Revontulet valaisevat pilvet vihreiksi.

Anna kännykän auttaa

Verkkosivustolla aurora-service.eu on nähtävissä lähipäivien revontuliennuste. Tiedot tulevat NASA:n ACE-satelliitilta, joka seuraa Auringon toimintaa.

Lisäksi on useita mobiilisovelluksia, joilla voi seurata aurinkotuulten aktiviteettia eri alueilla.

Tällaisia sovelluksia ovat Aurora-sovellus iPhonelle ja AuroraCast Android-laitteille.

> Lue myös: Näin kuvataan kiehtovia revontulia

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!