Antenni-insinööri Empire State Building

Joe McNally sai vasta neljännellä yrityksellä tämän kuvan New Yorkin Empire State Buildingin huipulla Tom Sillimanista, jonka kanssa hän oli kiivennyt useisiin rakennuksiin niin, että miehet ehtivät tutustua.

© Joe McNally

3 hyvää syytä ottaa muotokuvia miljöössä

Joskus kannattaa ottaa muutama askel kauemmaksi kuvattavasta mallista ja sisällyttää kuvaan ympäristöä – elettyä elämää. Tässä kolme hyvää syytä.

torstai 9. heinäkuuta 2020 teksti S. Winter

Monet ihmiset yhdistävät sanan 'muotokuva' siistiin ja aseteltuun, valokuvausliikkeesä tai studiossa otettuun kuvaan ihmisestä tasaisen valkoisella taustalla.

Tämän lisäksi sana voi monille tarkoittaa ihmiskuvaa, joka on otettu hyvässä valossa ja selkeää taustaa vasten, kuten seinää, jossa ei ole häiritseviä yksityiskohtia.

> Lue myös: Sopivat kamera-asetukset muotokuvauksiin

Perinteisten muotokuvien ja miljöössä eli kuvattavan omassa ympäristössä otettujen muotokuvien välillä on suuri ero. Viimeksimainituissa mallin ympärillä tapahtuu ja kuvassa on todellista elämää ja asioita, jotka kertovat jotain kuvattavasta henkilöstä.

Tällaisia kuvia kutsutaankin miljöömuotokuviksi, jossa henkilö esitetään omassa toimintaympäristössään, ja genre on erityisen suosittu lehdissä ja muissa tiedotusvälineissä, joissa kuvilla pitää pystyä kertomaan tarina eikä vain näyttämään henkilön kasvot.

> Reportaasikuvaus liittyy miljöömuotokuvaukseen, ja aiheesta on juttua täällä.

Jazz-saksofonisti baarissa Manhattanilla.

Savukone, kaksi kookasta salamaa ja saksofonisti auttoivat McNallya tavoittamaanmenneiden aikojen jazzbaarien pölyisen valon.

© Joe McNally

Miksi miljöömuotokuvia?

On monia syitä hyödyntää ympäristöä ja ottaa miljöömuotokuvia.

Ensiksikin näin saadaan malli rentoutumaan, koska hän saa olla tutussa paikassa, jossa hän tuntee olonsa mukavaksi. Moni malli muuttuu itsetietoisiksi ja kireäksi, kun hänet viedään studioon, mutta tältä vältytään valokuvaamalla heidät esimerkiksi heidän kotonaan.

Toiseksi ympäristö tuo kuvaan huomiopisteitä, joiden välillä katse voi kulkea, ja se tuo sommiteluun enemmän syvyyttä kuin valkoinen seinä.

Kolmanneksi se antaa kuvan katsojille käsityksen mallin persoonallisuudesta ja elämästä. Monelle lähikuvat tuntemattomista ihmisistä tuntuvat yhdentekeviltä, mutta jos kuva kertoo henkilön tarinan, se saada kokonaan uuden mielenkiinnon. 

> Lue myös: Tämä on syytä tietää muotokuvauksesta

Lille pige læser gyserhistorier på sit værelse

McNally tekee nykyisin paljon mainoskuvauksia. Tämä kuva otettiin kymmenen salamalaitteen ja lampun avulla PPI-kuvausmessuille, ja siitä tehtiin 9 x 13 metrin julisteita.

© Joe McNally

Miten miljöömuotokuvia otetaan?

Miljöömuotokuvia voi ottaa missä tahansa, kunhan sillä on jonkinlainen yhteys kuvattavaan henkilöön.

Hyvä aloituspaikka on kuvattavan koti, missä pitää olla esineitä, jotka kertovat hänestä ja missä hän voi rentoutua.

Jos hän tekee jotain muuta työtä kuin istuu tietokoneen ääressä, voit todennäköisesti saada mielenkiintoisia kuvia heidän työstään.

Hän voi olla esimerkiksi leipuri, teurastaja, räätäli, taiteilija tai jokin muu. Voit myös kuvata hänet kantakahvilassaan, ravintolassa tai baarissa. Tai kenties urheiluharrastuksen parissa.

> Lue myös: 4 helppoa vinkkiä urheilukuvaukseen

Tarinankerronnan mestari

Digikuvan numerossa 11/2020 on haastattelussa amerikkalainen Joe McNally. Hän on yksi maailman vaikutusvaltaisimmista valokuvaajista, ja jutussa julkaisemme hänen kuviaan.

McNally on kuvannut tunnettuja ihmisiä Donald Trumpista Vietnamin Napalmityttöön, ja nämä sekä monet muut tarinat ovat luettavissa kahdeksan sivun jutussa.

Annamme myös vinkkejä siihen, kuinka ulkoista salamaa voidaan käyttää luonnollisen valon vahvistamiseen muotokuvauksessa.

Jos et vielä ole Digikuvan tilaaja, saat nyt kolme lehteä ja monikäyttöisen kuvausrepun hintaan 15,90! Repussa on fiksut, säädettävät tilanjakajat.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!