Auringonlasku Venetsiassa.

Muun muassa Venetsian tulevaisuus on epävarma ilmastonmuutoksen takia. 

© Shutterstock

Nämä valokuvaukselliset kohteet voimme pian menettää

Ilmastonmuutoksen myötä maapallon tulevaisuus näyttää kokonaisuudessaankin synkältä, mutta monet kauniit ja kuvaukselliset paikat ovat suurimmassa vaarassa.

maanantai 20. syyskuuta 2021 teksti C. Trant

On traagista, että maailma tuhoutuu hitaasti ihmisten aiheuttaman ilmastonmuutoksen vuoksi.

Se koskee monia miljoonia ihmisiä, lukemattomia eläinlajeja ja kauniita maisemia. 

Tässä artikkelissa kerromme viidestä valokuvauksellisesta paikasta, jotka kärsivät erityisen paljon nousevista lämpötiloista.

1. Venetsia on uppoamassa kaupungin kuuluisiin kanaaleihin

Noin 20 miljoonaa matkailijaa on vieraillut vuosittain Venetsiassa, mutta asiantuntijoiden mukaan tilanne voi muuttua nopeasti.

Kaupunki nimittäin painuu koko ajan alemmaksi – ja se käy varsin nopeasti. 

Se johtuu osittain myös siitä, että kaupungin asukkaat ovat monen vuoden ajan pumpanneet pohjavettä pois kaupungin alta, minkä vuoksi kaupunki menettää hitaasti korkeuttaan.

Lisäksi vedenpinnan nousu pahentaa tilannetta entisestään. 

Seuraavan 20 vuoden aikana koko kaupunki painuu noin kahdeksan senttimetriä alemmaksi, eivätkä kaikki talot ole riittävän kestäviä selviytyäkseen siitä. 

> Lue myös: Tässä ovat toimituksen suurimmat valokuvaushetket

Venetsia ja risteilyalus.

Suurten risteilyalusten tulo Venetsian keskustaan on kielletty 1. elokuuta 2021 lähtien. Asukkaiden mukaan laivat aiheuttavat suuria aaltoja, jotka heikentävät kaupungin perustuksia ja vahingoittavat laguunin haurasta ekosysteemiä.

© Shutterstock

2. Kuolleenmeren kuolema on lähellä

Jordanian, Israelin ja Palestiinan asukkaat menettävät Kuolleenmeren luultavasti jo vuonna 2050 – se on muun muassa WWF-ympäristöjärjestön asiantuntijoiden arvio.

Tarkkaan ottaen suolainen vesi haihtuu niin nopeasti, että veden pinta laskee 0,9 metriä vuodessa, eli pian syntyy uusi, nuori jordanialaisten, israelilaisten ja palestiinalaisten sukupolvi, joka ei ole koskaan nähnyt Kuolluttamerta.

Kuolleestamerestä on jo 1960-luvulta lähtien tullut kolme kertaa pienempi, joten upea valokuvauspaikka on pian historiaa.  

> Lue myös: Siksi tarvitset yleisobjektiivin

Kuollutmeri.

Veden heijastukset tarjoavat uudenlaisia kuvauskohteita. 

© Shutterstock

3. Tulevaisuuden Glacier Parkissa ei ole jäätiköitä

Glacier Park Montanassa Yhdysvalloissa menettää päänähtävyytensä – nimittäin monet jäätikkönsä. 

Vuonna 1850 kansallispuistossa oli 150 jäätikköä. Nykyinen luku on 25, ja monet ovat kooltaan vain murto-osan entisestä.

Glacier Park

Jos tavoitteenasi on kuvata silmänkantamattomiin ulottuvia maisemia, kannattaa valita laajakulma- tai jopa ultralaajakulmaobjektiivi, jonka polttoväli on noin 11-20 mm.

© Shutterstock

4. Kokonainen maa joutumassa meren alle

Malediivit koostuvat noin 1 200 pienestä saaresta, jotka ovat vain yhden metrin korkeudella merenpinnasta. Maan on siten vaikea puolustautua nousevaa vedenpintaa vastaan. 

YK:n ilmastopaneeli arvioi, että koko saariryhmä on asumaton noin vuonna 2100. 

Siksi Malediivien asukkaat ovat päättäneet ostaa osan Sri Lankasta, jotta heillä on paikka, jonne muuttaa, jos heidän kotinsa eräänä päivänä katoavat merenpinnan alle.

Lue myös: Ymmärrä terävyysalue viidessä minuutissa

Malediivit.

Voi olla houkuttelevaa matkustaa objektiivin ollessa kiinnitettynä kameraan, mutta turvallisinta on, että kaikki on erotettu toisistaan kuljetuksen ajaksi. 

© Shutterstock

5. Lasketteluloma Alpeilla on lykkääntynyt ikuisiksi ajoiksi

Ilmastonmuutos koskee myös Alppien vuoristoketjua, joka ulottuu seitsemään eri maahan. 

Nousevien lämpötilojen vuoksi monet vuorista ovat lumen peittäminä paljon lyhyemmän ajan kuin ennen. 

Vuonna 2017 hiihtokausi oli 38 päivää lyhyempi kuin vuonna 1960. Samalla tietenkin lumipeitteisten huippujen kuvaamisesta tulee paljon vaikeampaa. 

> Lue myös: Tämän vuoksi  50 mm:n objektiivi on paras ystäväsi 

Laskettelua Alpeilla.

Leijuvat lumihiutaleet voivat luoda kuviin hyvännäköisiä lyhyitä viivoja. Syntyy enemmän lumisateen tunnelmaa, kun lumihiutaleita ei ole jäädytetty kuvassa paikalleen ilmaan. Käytä jalustaa ja kokeile valotusaikoja 1/125 - 1/15 sekuntia.

© Shutterstock

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!