Astrokuvia pinoaminen stacking

Englanninkielisellä Stacking-termillä tarkoitetaan kuvien pinoamista, ja tätä tekniikkaa hyödynnetään myös suurella ISO-herkkyydellä otettuihin yötaivaskuviin.

© Shutterstock

Kuvien pinoaminen toimii myös astrokuvauksessa

Pinoamistekniikka on tapa saada kohinasta puhtaita ja siten myös laadukkaita yötaivaskuvia. Tässä taustatietoa ja käytännön ohjeita.

tiistai 8. joulukuuta 2020 teksti S. Winter

Jos olet kuvannut tähtiä tai yötaivasta ylipäätään, tiedät, että kuvakohinasta on erittäin vaikea päästä eroon.

Taivaan niukan valon hyödyntäminen onnistuu vain suurella ISO-herkkyydellä ja pitkällä valotusajalla, jotka molemmat aiheuttavat kohinaa.

Monissa kameroissa on kohinanpoistotoiminto, ja lisäksi kohinaa voidaan poistaa kuvankäsittelyssä, mutta ei kuitenkaan menettämättä osaa kuvan yksityiskohdista.

> Lue myös: Näin kuvataan taivaan tähtiä

Puhtaita kuvia Linnunradasta

Siksi monet astrokuvaajat turvautuvat pinoamistekniikkaan, jossa sarja samanlaisia kuvia pinotaan kuvankäsittelyohjelmassa päällekkäin.

Kohina vaihtelee kuvakohtaisesti, joten kun kohde on vakio, ohjelma pystyy havaitsemaan ja poistamaan kohinan, joten lopputuloksena on yksi kohinasta puhdas kuva.

Tekniikka on erityisen suosittu Linnunrataa kuvaavien keskuudessa, koska siinä vaaditaan suuria ISO-arvoja galaksin ytimelle tyypillisten heikkojen kaasupilvien vangitsemiseksi.

> Lue myös: Näin kuvataan kiehtovia revontulia

Astrokuvia pinoaminen stacking

Tässä oleva kuva koostuu useista sadoista lyhyemmistä valotuksista, joilla on saatu aikaan tiheitä tähtikierteitä. Mitä enemmän valotuksia, sitä tiheämpiä niistä tulee.

© Shutterstock

Tähtikierrekuvia pinoamistekniikalla

Pinoamistekniikkaa voidaan käyttää myös tähtikierrekuvauksessa. Siinä on käytettävä erittäin pitkiä valotusaikoja, yleensä vähintään puolen tunnin mittaisia.

Niiden käytön seurauksena kameran kuvakenno lämpenee, mikä aiheuttaa kuvaan paljon lämpökohinaa.

Parempi tapa on tehdä sarja lyhyempiä, noin 30–60 sekunnin valotuksia. Etuna silloin on, että syntyy kohinattomampi kuva, jossa

tähtikierteet ovat tihemämmässä.

Tämä selittyy sillä, että yhtä pitkää valotusta käytettäessä joudutaan odottamaan, että tähdet liikkuvat hiljalleen, kun taas useita lyhempiä valotuksia käyttämällä voidaan tähtien piirtämät juovat yhdistää..

> Lue myös: Ota hienoja kuukuvia

Astrokuvia pinoaminen stacking

Tämä kuva on otettu yli puolen tunnin valotusajalla. Sillä on saatu vähän mutta pitkiä tähtikierteitä, mutta myös paljon kohinaa.

Helppo ja nopea ilmaisohjelma

Kuvat voidaan pinota Photoshopin avulla, mutta jos niitä on yli 100, käsittely voi viedä yli tunnin.

Siksi suosittelemme StarStaX-ohjelmaa, jonka voi ladata tästä ilmaiseksi sekä Windowsille että Macille. Koska se on tehty yksinomaan pinoamista varten, satojen kuvien pinoaminen vie enintään 10–20 sekuntia.

> Lue myös: Toimituksen kolme suosikkia kuvankäsittelyyn ja raakamuunnoksiin

Suuri opas uudessa Digikuvassa

Monet valokuvaajat haaveilevat tähtikierrekuvista, mutta vain harvat saavat niitä. Niiden kuvaaminen ei kuitenkaan ole järin vaikeaa, joten haluamme muuttaa asiaa.

Siksi teimme Digikuvan numeroon 19/2020 yksityiskohtaisen oppaan tähtikierteiden kuvaamisesta kaikkine vaiheineen ja yksityiskohtineen.

Näytämme samalla, miten kuvat sommitellaan kiinnostavasti, kuinka kuvat käsitellään Lightroomilla ja pinotaan StarStaXilla.

Jos et ole vielä tilaaja, voit nyt hankkia 3 Digikuvan numeroa ja kätevän kuvausrepun hintaan 15,90! Reppu on varustettu säädettävillä tilanjakajilla, jotka voi asettaa tarpeen mukaan, ja siellä on tilaa kameralle, objektiiveille, vara-akuille ja villapaidalle.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!