Punarinta oksalla

Jatkuvalla seurantatarkennuksella kuvattaessa kameran automaattitarkennus seuraa kohdetta myös sen liikkuessa.

© Shutterstock

Lintukuvaajan neljä tärkeintä varustetta

Oikealla laitteilla ja apuvälineillä voidaan saada teräviä kuvia linnuista jopa niiden lentäessä. Tässä on neljä varustetta, jotka lintukuvaajalla on syytä olla kuvausrepussaan.

maanantai 4. toukokuuta 2020 teksti Christian Trant

1. Pitkä tele- tai zoomobjektiivi

Laadukas, vähintään 300 mm:n teleobjektiivi – kiinteä tai zoom – on lintukuvaajan tärkein työväline.

Suosittelemme myös kameraa, jossa on täysi kinokoon kuvakenno, koska se tuottaa vähemmän kuvakohinaa suurilla ISO-arvoilla kuin pienempikennoinen. Kinokennoisissa kameroissa kohinanvaimennus ei toimi valon vähentyessä yhtä ärhäkästi kuin pienempikennoisissa, ja näin kuvien terävyys ja yksityiskohtaisuus säilyy paremmin.

Mitä pitempi (ja kalliimpi) teleputki, sitä parempi; esimerkiksi 400- tai 600-millinen objektiivi on vielä parempi lintukuvauksessa, koska niillä saadaan parempi resoluutio, mutta 300 mm:stä on hyvä aloittaa. 

Lue tämä ennen objektiivin hankkimista.

Lintuparvi

Linnut kerääntyvät suuriksi parviksi keväisin ja syksyisin.

© Shutterstock

2. Gimbaali hyviin panorointeihin

Gimbaali on jalusta, jossa kolme pientä moottoria pitävät kameran vakaana myös liikkeessä, sekä valokuvattaessa että videoitaessa. Gimbaali on ihanteellinen silloin kun kuvataan lintuja raskaalla teleobjektiivilla.

Gimbaalin avulla voidaan raskastakin objektiivia liikutella erittäin sulavasti ja seurata lintujen liikkeitä suorastaan uudella tavalla.

Lue myös: Hyvä syy käyttää gimbaalia

Linnut lennossa

Syysmuuton aikaan on mahdollista kuvata kauniita lintumuodostelmia, kun mm. hanhet ja kurjet lentävät taivaalla auramuodostelmissa.

© Shutterstock

3. Kiikari lintujen löytämiseksi

Vaikka kuvaajalla olisi mukanaan hyvä tele- tai zoomobjektiivi, on kaulalla syytä olla roikkumassa myös kiikari, koska se avulla on teleputkea helpompi ja löytää kuvattavia lintuja. 

Lue myös: Luontokuvaajan paras kaveri – näin käytetään kiikaria

Metsävarpusia oksalla

Aloitteleville lintukuvaajille piha tai puisto ovat mainioita kuvauspaikkoja opetella kuvaustekniikkaa ja kamera-asetuksia.

© Shutterstock

4. Naamioasu ja syöttejä

Kuten metsästyksessä ja kalastuksessa, myös valokuvauksessa tekniikka ja viimeistely määräävät sen, irtoaako saalista. Kuvauslaitteiden ja -tekniikan sekä lintutuntemuksen lisäksi tarvitaan ruokaa syötiksi, ja monesti kuvaajan on myös syytä naamioitua.

Jos pakkaat reppuun syötiksi linnunsiemeniä tai leipää, onnistumisen mahdollisuudet kasvavat huomattavasti. Vältä turhaa liikettä ja äänten aiheuttamista ollessasi naamioituneena tai piilossa.

Lue myös: Kuvausvinkkejä: lähemmäs arkoja eläimiä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!