Olemme tehneet virheitä puolestasi. Tässä on kolme asiaa, jotka voivat pilata objektiivin, sekä vinkit niiden välttämiseen.

© Shutterstock

3 asiaa, joita objektiiville ei saa koskaan tehdä

On olemassa kolme erityistä asiaa, joille meidän ei koskaan olisi pitänyt altistaa omia objektiivejamme. Näillä vinkeillä vältät virheidemme toistamisen.

torstai 17. syyskuuta 2020 teksti Christian Trant

Mekin olemme tehneet niinsanottuja emämunauksia muutamia kertoja käsitellessämme objektiiveja. Monesti olemme onnistuneet pelastamaan tilanteen viime hetkellä, mutta vatsaa kouraisee ja adrenaliinia erittyy joskus vieläkin, kun muistelemme pahimpia virheitämme.

Onneksi voimme jälkiviisaina auttaa lukijoitamme välttämään samat virheet. 

Lue myös: Viisi asiaa, joita ei pidä koskaan tehdä kameralle

1. Älä vaihda objektiivia yhdellä kädellä

Monet valokuvaajat vaihtavat objektiivin toiseen, kun kuvauskohde vaihtuu. Silloin voi tuntua luonnollisimmalta vaihtaa objektiivi yhdellä kädellä, kun kamera on roikkuu kaulan ympärillä, mutta tämä temppu melko todennäköisesti aiheuttaa vaurioittaa objektiivia.

Kun objektiivia vaihdetaan yhdellä kädellä, se voi joko mennä rikki kokonaan tai kiinnittyä vinoon asentoon.

Siksi on syytä käyttää molempia käsiä, jotta objektiivi kiinnittyisi oikein. Valtaosa objektiiveista kiinnitetään kiertämällä niin, että ne napsahtavat paikoilleen.

> Lue myös: Siksi objektiivin laiteohjelmisto kannattaa päivittää

2. Pidä silmällä kamerajalustaa

Suurilla objektiiveilla kuvattaessa jalustaan kohdistuu kohtalainen painovoima, ja silloin on tärkeää, että jalusta on tasapainossa.

Suuret ja painavat, yli 300 mm:n objektiivit muuttavat painon jakautumista jalustan kolmelle tai neljälle jalalle, ja siksi kuvaajan on varmistettava, että jalusta ei kallistu kuvaamisen aikana.

> Lue myös: Nämä 5 aloittelijavirhettä pilaavat maisemakuvan

Mies kuvaa auringonlaskua.

Auringonlasku on aihe, jota kannattaa tulla kuvaamaan hyvissä ajoin. Suurin osa virheistä ja objektiivivaurioista sattuu kiireen vuoksi.

© Shutterstock

3. Muista suojata objektiivi

Kun vaihdat objektiivia, muista kiinnittää linssinsuojus takaisin paikalleen käytön jälkeen. Vaikkei objektiivia laitettaisikaan ilman linssinsuojusta heti takaisin kamerareppuun, jossa sitä vaurioittaa muiden laitteiden paino, voivat pienet hiekanjyväset naarmuttaa linssejä.

Jos takalinssin suojusta ei käytetä, voi pieniä hiekanjyväsiä päästä kameraan ja vahingoittaa myös sitä.

> Lue myös: 5 vinkkiä, joilla saat auringonlaskukuvista kauniimpia

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!