Objektiivi täysi aukko

Valovoima on sama kuin täysi aukko eli se, kun himmenninaukko on suurimmillaan.

© Shutterstock.com

Tätä tarkoittaa objektiivin valovoima

Objektiiveista keskusteltaessa puhutaan usein valovoimasta. Tässä jutussa selitämme, mitä valovoima käytännössä tarkoittaa ja miten se vaikuttaa kuviin – sekä hintaan.

perjantai 6. maaliskuuta 2020 teksti Kristoffer Engbo

Objektiivin valovoima on sama kuin sen suurin mahdollinen himmenninaukko.

Mitä suurempi aukko, sitä enemmän valoa voi kulkea kameran kuvakennolle.

Aukon koko saadaan jakamalla polttoväli (mm) valovoimalla eli suurimman aukon arvolla. Esimerkiksi jos 50 mm:n objektiivin valovoima on F2, jaetaan 50 kahdella ja saadaan 25 mm. Aukon koko on siis suurimmillaan tuuman halkaisijaltaan.

Suurella valovoimalla on monia etuja. Yksi suurimmista on se, että valovoimaisilla objektiiveilla voidaan kuvata hämärässä ilman tarvetta lisätä ISO-herkkyyttä tai käyttää liian pitkiä suljinaikoja. Valovoimaisilla objektiiveilla on myös helppo saada pieni syvyysterävyysalue eli tausta epäteräväksi.

> Katso videot: Syvyysterävyyden hallinta

Valovoima, esim. F2,8 tai F4, kerrotaan jo objektiivin nimessä. Suurimmilla aukoilla ei tietenkään tarvitse aina kuvata, vaan aukkoa voi pienetää tarpeen mukaan esim. F8:aan.

Objektiivin kaksi valovoima-arvoa

Monien zoom-objektiivien valovoima pienenee polttovälin mukaan. Monen tavallisen pakettiobjektiivin nimessä voivat olla esimerkiksi luvut 18–55 mm F3,5–5,6.

Ensimmäinen F:n jälkeinen luku (3,5) osoittaa voimakkaimman laajakulman (tässä 18 mm) valovoiman ja toinen luku (5,6) telepään (tässä 55 mm) valovoiman. 

> Lue myös: Tätä tarkoittavat objektiivin aukkoarvot

Fujifilm Fujinon XC 35 mm F2

Valovoima ilmoitetaan yleensä objektiivin nimessä. Tässä Fujifilm-objektiivissa se (F2) on ilmoitettu harvinaisemmassa muodossa 1:2.

© Fujifilm

Englanniksi valovoimaa nimitetään termillä lens speed eli objektiivin nopeus, ja valovoimaisia objektiiveja kutsutaan nopeiksi (fast), koska niillä, siis suurilla aukoilla, vodaan käyttää lyhyempiä, siis nopeampia suljinaikoja. Vähemmän valovoimaisia objektiiveja kutsutaan hitaiksi (slow).

> Lue myös: Sopivan himmenninaukon valitseminen

Valovoima nostaa hintaa

Esimerkiksi F2,8:aa pidetään hyvänä valovoimana, mutta valovoiman suuruus riippuu myös polttovälistä.

Esimerkiksi 85 mm:n F2,8-objektiivi ei ole erityisen valovoimainen, kun taas 400 mm:n F2,8-objektiivi on erittäin valovoimainen.

Valovoimaiset objektiivit ovat yleensä kalliita.

Yksi valovoimaisimmista objektiiveista on Nikonin peilittömiin tehty Nikkor Z 58 mm F0.95 S Noct.

Nikon Nikkor Z 58 mm F0.95 S Noct

Nikkor Z 58 mm F0.95 S Noct -objektiivin valovoima on harvinainen F0,95, joten sen aukon halkaisija on täydellä aukolla peräti 6,1 cm.

© Nikon

Valovoiman F0,95 ansiosta se pystyy päästämään kuvakennolle noin kaksi aukkoaskelta eli noin neljä kertaa niin paljon valoa kuin Nikkor Z 50 mm F1.8 S. Niinpä sillä voidaan täydellä aukolla kuvata 1/250 sekunnin valotusajalla, kun jälkimmäisellä objektiivilla valotusaikaa pitää samoissa olosuhteissa pidentää 1/60 sekuntiin.

Näiden kahden hintaero on kuitenkin suuri. F1,8-objektiivi maksaa 600–700 euroa, kun taas F0,95-optiikasta pitää maksaa peräti yli 9000 euroa. Hintaero ei kuitenkaan johdu pelkästään valovoimasta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!