Vinkkejä aivan vasta-alkajalle

On aivan normaalia tehdä virheitä uudella alueella.

© Shutterstock

10 tärkeää vinkkiä aloittelijalle

Me olemme kaikki joskus olleet aloittelijoita. Tässä 10 asiaa, jotka olisimme halunneet tietää, kun hankimme ensimmäisen kameran.

keskiviikko 10. kesäkuuta 2020 teksti Sarah Marie Winther

Nykyaikaisissa kameroissa on valtava määrä toimintoja ja asetuksia. Aloittelijalla on ymmärrettävästi usein vaikeuksia hahmottaa, mitkä niistä sopivat juuri hänen kuviinsa.

Keräsimme siksi muutaman vinkin sivulle, joka haluat aloittaa valokuvauksen, mutta et oikein tiedä mistä aloittaa. 

> Lue myös: Peilitön vai peilijärjestelmäkamera?

1. Tallenna raakakuvia

Jotkut kamerat tallentavat kuvat vakiona jpg-tiedostoiksi. Se kannattaa muuttaa oikopäätä.

Raakatiedosto pystytään nimittäin muokkaamaan paljon paremmin juuri halutunlaiseksi, ja esim. senn valo- ja varjokohdista pystytäänn kaivamaan esiin lisää sävyjä. 

2. Käytä A:ta tai AV:tä

Moni aloittelija pelkää kuollakseen virheitä. Siksi he pitäytyvät vihreään Auto-painikkeeseen, ja kamera valitsee siis kaiken valotusajasta valkotasapainoon. 

Käytä sen sijaan aukon esivalintaa. Valitset itse aukkoarvon ja kamera hoitaa loput. Se on tärkeätä, jos esim. haluat pehmentää taustan. 

Aukon esivalintaohjelman symboli on ohjelmakiekolla yleensä A tai Av.

3. Älä käytä suurinta tai pienintä aukkoa

Suuri aukko pehmentää taustan, pieni aukko taas pitää sen terävänä. Miksipä siis emme käyttäisi suurita aukkoa muotokuvissa ja pienintä maisemissa?

Kuvanlaatu valitettavasti kärsii aukkoasteikon kummassakin päässä. Siksi kannattaa pysytellä ainakinn kahden aukon päässä kummastakin ääripäästä.

Jos siis objektiivin suurin aukko eli valovoima on F1,4 ei aukkoa kannata avata enempää kuin aukolle F2,8.

Lue myös:  Lue tämä ennen objektiivin hankkimista

Vinkkejä aloittelijalle

Kameran näyttö näyttää usein kuvan todellista vaaleampana. Histogrammi näyttää sen sijaan aina oikein. Siksi kannattaa opetella tarkistamaan valotus histogrammista.

© Shutterstock

4. Käytä arvioivaa valonmittausta

Kuvaajalla on yleensä valinnanvaraa sen suhteen, miten kamera mittaa valon. Useimmiten paras lopputulos saadaan kuitenkin arvioivalla mittaustavalla.

Jotkut aloittelijat uskovat, että pistemittaus on paras, koska se mittaa niin pieneltä alalta, mutta juuri siksi sitä on vaikeata käyttää oikein.

Jos valaistus on normaali, eikä sen paremmin vaaleita kuin tummiakaan alueita ole liian paljon, kannattaa käyttää arvioivaa valonmittausta. Sen nimi on joskus myös matriisi (matrix) tai multi.

5. Katso histogrammia

Useimpien kameroiden näyttö on hiukan todellista kuvaa vaaleampi. Siksi ei valotusta kannata arvioida pelkästään näytön kuvasta.

Käytä sensijaan histogrammia. Katso, etteivät pylväät osu sen paremmin vasempaan kuin oikeaankaan reunaan. Silloin nimittäin kuvaan tulee yli- tai alivalottuneita alueita.

6. Vältä kovaa päivänvaloa

Kohteesta riippumatta kannattaa kokeilla kuvaamista jonakin muuna ajankohtana kuin keskellä päivää.

Kello 12:n ja 15:n välillä aurinko on nimittäin korkeimmillaan taivaalla, ja se tekee kovia varjoja. Maisemakuvissa se on häiritsevää ja muotokuvissakin epäedullista.

7. Siivoa tausta

Kun olet kuvaamassa ulkona, on tärkeätä käyttää aikaa etsimällä yksinkertainen tausta, joka ei vie huomiota pääkohteelta.

Jos kuvaat esim. muotokuvaa, katso ettei mallin taustalle jää roskakoreja, sähkökaappeja tai pysäköityjä autoja. Jos jää, etsi toinen kuvakulma.

Tarkista myös, ettei mallin takana ole puuta, joka näyttäisi kasvavan hänen päästään. Sellainen pilaa kuvan. 

Lue myös:  Kuvasommittelun tärkeimmät lainalaisuudet

Vinkkejä vasta-alkajalle

Kun kuvaat eläimiä, käytä vaatteita, jotka sietävät likaantumista. Silloin sinun ei tarvitse epäröidä painumista maan tasalle, josta kuvakulmasta syntyy mielenkiintoisempia kuvia. 

© Shutterstock

8. Laskeudu silmän tasolle

Kun kuvaat itseäsi matalampia kohteita, esim. kukkia, eläimiä tai lapsia, kannattaa kuvatessa kokeilla painua kohteen silmän tasalle, esim. painumalla polvelle tai paneutumalla makuulle.

Niin syntyy mielenkiintoisempia kuvia – osittain siksi, että haluat taustaksi pikemminkin taivaan kuin kohteen alla olevan maan tai ruohon, ja osittain siksi, että kohteeseen saa paremman yhteyden, kun sen kanssa on samalla korkeudella. 

9. Vältä salaman käyttöä

Monessa aloittelijan kamerassa on salama, joka ponnahtaa esiin heikossa valossa, kun kuvataan automaattiohjelmalla.

Vaatimattoman koon ja rajallisen kantomatkan vuoksi kameran salamalla syntyy hyvin harvoin käyttökelpoisia kuvia. Useimmissa tapauksissa tulos on parempi, kun herkkyyttä lisätään reilusti ja käytetään vallitsevaa valoa. 

10. Etsi apua netistä

Jos törmäät kuvatessasi teknisiin ongelmiin – olipa kysymyksessä kameran asetukset, jotka eivät ota löytyäkseen, objektiivi, joka ei tarkennu tai jotain muuta – kannattaa hakea apua netistä.

Usein lyhyellä englanninkielisellä kuvauksella löytyy Googlelta vastaus suoraan. Yleensä nimittäin samaa ongelmaa on pähkäillyt hyvin moni muukin kuvaaja. 

Lue myös:  Osallistu kuvakilpailuumme täällä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!