Kuvaaja kamera kädessä

Joskus kannattaa ottaa jpeg-kuvia raakakuvien sijaan.

© Shutterstock

5 hyvää syytä ottaa jpeg-kuvia raakakuvien sijaan

Vaikka me normaalisti suosittelemme ottamaan valokuvat raakatiedostoina, on kuitenkin tilanteita, joissa jpeg puolustaa paikkaansa. Esimerkiksi jpeg-tiedostot voidaan laittaa jakoon heti kuvaamisen jälkeen.

maanantai 8. helmikuuta 2021 teksti P. Siersbæk

Jpeg kuvia otettaessa muuntaa kamera raa'an kuvadatan valmiiksi kuvaksi. Tuloksena on pakattu, raakakuvaa huomattavasti pienempi kuvatiedosto.

Jokainen kamera muuntaa raakadatan kuvaksi hieman omalla tavallaan, mikä näkyy esimerkiksi värien ja kuvakohinan toistossa. 

Eri kameroiden tuottamia jpeg-kuvia voidaankin vertailla keskenään vähän samalla ajatuksella kuin entisaikaan vertailtiin vaikkapa Kodakin ja Fujifilmin välisiä sävyeroja.

Jpg on johtava tiedostomuoto

Vaikka jpeg-standardi on jo vanha – se patentoitiin vuonna 1992 – se on pakatuista kuvatiedostomuodoista yhä yleisin. 

Jpeg-kuvat ovat suhteellisen varovasti pakattuja, ja kaikki ohjelmat ja selaimet osaavat lukea niitä.

Se, kuinka paljon jpeg-kuvaa halutaan pakata ja kuinka suuresta osasta kuvainformaatiota ollaan valmiita luopumaan, voidaan helposti määrittää useimpien kameroiden valikosta. Samalla voidaan määrittää tallennettavien jpeg-kuvien koko. Näiden seikkojen merkitys liittyy kuvien käyttötarkoitukseen.

Tässä syitä, jotka puoltavat jpeg-formaattia: 

1. Vievät vähän tilaa kortilta
2. Puskuri ei täyty sarjakuvauksessa
3. Mahdollisuus käyttää kuvatyylejä
4. Helpottavat kuvankäsittelyä
5. Mahdollisuus jakaa nopeasti

Raw- ja Jpeg-komennot löytyvät kameran valikosta

Kameran asetuksista voidaan valita kuvanlaaduksi jpg, raw tai molemmat.

© Digikuva

1. Vievät vähän tilaa kortilta

Koska jpeg-tiedostot ovat pienempiä kuin raakatiedostot, mahtuu niitä myös muistikortille huomattavasti enemmän. Sama koskee tietenkin tietokoneen kiintolevyä ja pilvipalveluja.

Kuvattaessa kannattaa luonnollisesti valita paras mahdollinen jpg-laatu yhtä poikkeusta lukuunottamatta: timelapse-videon kuvia otettaessa riittää yleensä pienin kuvakoko ja huonoin kuvanlaatu.

2. Puskuri ei täyty sarjakuvauksessa

Pitkiä kuvasarjoja otettaessa suuret raakatiedostot täyttävät kameran puskurin. Mitä nopeampi kameran sarjakuvaustoiminto on, sitä nopeammin puskuri täyttyy. Tässä on tosin suuri merkitys myös muistikortin nopeudella.

Jpeg-kuvia otettaessa voi kuvaaja miltei pitää laukaisinta pohjassa koko ajan ilman pelkoa sarjakuvauksen hidastumisesta tai lopahtamisesta kesken kiihkeän tilanteen.

> Lue myös: 4 helppoa vinkkiä urheilukuvaukseen

urheilukuvaus sarjakuvaus

Sarjakuvauksessa jpeg-muoto on ketterämpi kuin raakaformaatti: kuvia mahtuu enemmän ja tulee nopeammin.

© Shutterstock

3. Mahdollisuus käyttää kuvatyylejä

Kun kuvaat jpeg-muodossa, voit jo kamera-asetuksella määrittää kuvan sävymaailman. Kuvatyylit (Canonissa nimellä Picture Style ja Nikonissa Picture Control) muokkaavat esim. värejä ja kontrastia kukin omalla tavallaan.

Joissain kameroissa on myös mahdollisuus soveltaa jpeg-kuviin erilaisia tehostesuotimia tai kuvata esimerkiksi mustavalkokuvia.

Lue myös: Opi hallitsemaan kameran kuvatyylit

4. Helpottavat kuvankäsittelyä

Jos kuvankäsittely raakakuvamuunnoksineen ei ole sinun juttusi, voit muokata jpeg-kuvia kamerassa, sillä varsinkin uudemmissa malleissa on tähän monia mahdollisuuksia.

5. Mahdollisuus jakaa nopeasti

Jpeg-kuvat ovat heti valmiita siirrettäviksi älypuhelimelle tai tabletille, joista ne voidaan jakaa suoraan vaikkapa Facebookiin tai Instagramiin.

> Lue myös: Toimituksen 3 suosikkia kuvankäsittelyyn ja raakamuunnoksiin

Kätevä vaihtoehto: HEIF

Viime vuosien aikana on noussut esiin ja myös yleistynyt HEIF-valokuvatiedostomuoto.

Sitä käytetään erityisesti Applen iPhoneissa, mutta se on saavuttanut suosiota muissakin älypuhelimissa ja myös kameroissa.

HEIF on lyhenne sanoista High Efficiency Image File Format. Se perustuu siihen, että se vie tilaa vain noin puolet jpeg-tiedostoon verrattuna – mutta kuvanlaadusta tinkimättä.

> Lue myös: HEIF-kuvaformaatin perusasiat

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!