Mies siirtää kuvia tietokoneelle.

Kamerat ovat yhä älykkäämpiä ja niihin tulee yhä uusia toimintoja. Se synnyttää uusia nimityksiä ja lyhenteitä, joita ei aina ole helppo muistaa.

© Shutterstock

5 valokuvauksen lyhennettä

Valokuvausta ja kameroita käsittelevässä tekstissä saattaa tulla eteen uusia lyhenteitä. Tässä selitykset muutamille yleisimmille lyhenteille.

keskiviikko 10. kesäkuuta 2020 teksti Christian Trant

1. DoF 

Yksi monista mahdollisesti hämmentävistä lyhenteistä on DoF, joka esiintyy usein aukkoarvon yhteydessä. DoF tulee sanoista Depth of Field, suomeksi syvyysterävyysalue.

Se tarkoittaa sitä etäisyyttä kamerasta, jolla kohde toistuu varsin terävänä. Kaikissa kuvissa on tietty alue tarkennuskohdan edessä ja takana, joka on terävä. 

Aukon säätäminen on helpoin tapa vaikuttaa terävyysalueeseen. Voi vaikuttaa hämmentävältä, mutta helppo sääntö on se, että kun aukko on suuri, on aukkoarvo pieni.

Jos siis jatkossa törmäät lyhenteeseen DoF, niin tiedät että syvyysterävyysaluehan se siinä.

> Lue myös: Syvyysterävyys 5 minuutissa

Maisema joka on kokonaan terävyysalueella

Maisemakuvissa kannattaa useimmiten käyttää aukkoa F8 tai pienempää. Jos taas tausta halutaan pehmentää, kannattaa käyttää aukkoa F2,8.

© Shutterstock

2. EVF

EVF eli sähköinen etsin viittaa diginäyttöön, joka toistaa sähköisesti kuvan etsimessä. Kameran takanäytöllä toiminto on nimeltään live view eli suorakatselu.

Suorakatselun käyttäminen voi olla hyödyllistä, koska näytöstä näkee esim. valkotasapainon paremmin kuin varsinkin optisesta etsimestä. 

EVF tai suorakatselu ovat hyödyllisiä myös videokuvauksessa.

Lue myös: 5 hyvää syytä kuvata kameran näytön kautta

3. ND-suodin

ND tulee sanoista neutral density. Suomessa sitä sanotaan harmaasuotimeksi, koska se vaimentaa kuvakennolle tulevaa valoa niin, että kuvissa voidaan käyttä pidempiä valotusaikoja.

ND-suotimia eli harmaasuotimia on eri vahvuisia ja ne siis päästävät valoa läpi eri määriä. 

4. UV-suodin

UV on lyhenne ultravioletista, ja UV-suodin pidättää ultraviolettia valoa. Sitä voidaan tarvita jossain päin maailmaa, jossa auringonvalo on hyvin voimakas, tai vuoristoalueilla, joilla lumi tekee valosta hyvin vahvaa.

Lue myös: 4 suodinta, jotka kuvaajan on syytä tuntea

ND-suodin pidättää valoa.

Kun päivällä halutaan kuvata useiden sekuntien valotusajalla esim. veden pehmentämiseksi, tarvitaan harmaasuodinta eli ND-suodinta. 

© Shutterstock

5. SLR ja DSLR

Uutta peilijärjestelmäkameraa hankkiva törmännee lyhenteisiin SLR ja DSLR. 

SLR tulee sanoista single-lens reflex, mikä tarkoittaa vain peiliheijastuskameraa eli tavallista järjestelmäkameraa. Etsimessä on peili- ja prismajärjestelmä, jonka avulla etsin näyttää kohteesta objektiivin tuottaman kuvan.

DSLR taas tulee sanoista digital single-lens reflex kamera. Se tarkoittaa vain sitä, että järjestelmäkamera on digitaalinen.

Lue myös: 10 valokuvaustermiä englannista suomeksi

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!