Asiantuntijan niksit

Mark Galerin mukaan tällainen aihe on aloittelijoille haastava. Tässä suunnassa lähestyvää koiraa kuvattaessa ei juuri tarvitse panoroida, mutta kohdetta pitää seurata kameralla. Tarkennus vaatii kameralta paljon.

© Mark Galer

Kokeneen kuvaajan parhaat niksit

Brittiläistä Mark Galeria hyvin kutsua kameranörtiksi. Hän rakastaa kameroiden tekniikkaa ja on vuosikymmenien ajan opettanut teini-ikäisisiä ja yliopisto-opiskelijoita saamaan kaiken hyödyn kameroiden ominaisuuksista. Hän kertoi meille parhaat vinkkinsä.

keskiviikko 29. heinäkuuta 2020 teksti Sarah Marie Winther

Kameroista, objektiivieista ja kuvaustekniikasta ei taida olla yhtään kysymystä, johon Mark Galer ei osaisi vastata. 

Tämä brittiläinen valokuvaaja on kirjoittanut yli 30 kirjaa valokuvauksesta ja hän johti 14 vuoden ajan valokuvauskoulutusta arvostetussa RMIT-yliopistossa Melbournessa. 

Nykyisin hän opastaa lähinnä netissä ja hänen YouTube-kanavavallaan on noin 300 videota, joissa opetetaan monenlaista kuvan vakauttamisesta salamalaitteiden hallintaan. Hänen kanavansa on  täällä. 

Pääsimme keskustelemaan hänen kanssaan ja hän paljasti meille parhaat vinkkinsä.

>Lue myös: 5 hyvää syytä kuvata raakamuodossa

1. Maksa vain tarvitsemistasi ominaisuuksista

Mark Galeria on aina kiinnostanut uusin tekniikka ja on aina valmis kokeilemaan uusia kameroita ja objektiiveja. Siitä huolimatta tai sen vuoksi hän ei kehota aina vaihtamaan uusimpaan malliin.

"Tapaan usein kuvaajia. joilla on Sony A9 tai A9 II, siis nopeisiin tilanteisiin sopiva kamera, vaikka he eivät koskaan kuvaa nopeasti liikkuvia kohteita. He ovat maksaneet tarpeettomista ominaisuuksista", hän kertoo ja jatkaa:

"Näillä kameroilla ei ole yhtä laajaa sävyjen toistoaluetta kuin A7 III:lla, eivätkä ne ole yhtä hyviä korkeilla ISO-arvoilla. He olisivat saaneet tarpeisiinsa paremmin sopivan kameran puolta halvemmalla."

Mark Galerin neuvo on yksinkertainen: päivitä kalustoa, jos uusi malli tarjoaa käyttöösi merkittäviä uusia ominaisuuksia, ei vain uuden mallin hienouden tai jonkin merkityksettömän ominaisuuden vuoksi. 

> Lue myös: Lue tämä ennen objektiivin hankkimista

2. Ohjelmoi kameran painikkeet

Useimmissa järjestelmäkameroissa on yksi tai useampi ohjelmoitava painike. Niihin voi tallentaa omat suosikkiasetukset. Painikkeiden merkinnät ovat esimerkiksi C1, C2 ja C3, tai yksinkertaisesti 1, 2 ja 3. 

Mark Galer kutsuu niitä PAL-asetuksiksi. Suomeksi se olisi esim. MTM: muotokuvat, tilanteet ja maisemat. Nämä kuvaustilanteet vaativat selvästi erilaiset säädöt ja siksi ne kannattaa lisätä painikkeisiin.

Kun asetukset obń ohjelmoitu painikkeisiin, yhdellä painalluksella pääsee säätämään valotusajan, aukon ISOn jne.

> Lue myös: 10 vinkkiä, joiden avulla vältät muistikorttiongelmat

3. Automaattinen tarkennus ja silmien tunnistus tekevät kuvat

Asiantuntijan niksit

Mark kuvaa mielellään muotokuvia suurimmalla aukolla, esimerkiksi F1,4 tai F1,8. Aikaisemmin näin suurella aukolla kuvaaminen ei tuottanut välttämättä haluttua tulosta, mutta automaattitarkennus yhdessä kasvojen ja silmien tunnistuksen kanssa tekee muotokuvauksesta merkittävästi helpompaa.

© Mark Galer

"Kamerat ovat huomattavasti kehittyneempiä kuin esimerkiksi kymmenen vuotta sitten, mutta monet uskovat silti saavansa parempia kuvia säätämällä kaiken mahdollisen käsin", tietää Mark Galer.

“Siinä ei yleensä ole mitään järkeä, koska kamerat ovat osaavat hoitaa säädöt hienosti ilman vaivaa. Siitä huolimatta osa kuvaajista valitsevat käsisäädön, pistemittauksen, yhden pisteen tarkennuksen jne."

Monissa tilanteissa automaattinen tarkennus yhdessä silmien tunnistuksen kanssa autaa ottamaan veitsenteräviä kuvia ihmisistä ja eläimistä. Kamerat ovat alkaneet oppia tarkentamaan myös eläinten silmiin 

> Lue myös: Siksi kinokoon kamera on paras

4. Opettele valotuksen korjaus

Valotuksen korjaus on hyödyllinen ominaisuus ja  Mark Galer käyttää sitä usein puoliautomaattisen ohjelman yhteydessä,

Korjaaminen tapahtuu niin luonnostaan, ettei Mark aina edes huomaa säätäneensä valotusta. Mitä tottuneempi on tekemään tällaisia säätöjä, siltä helpomoi on keskittyä itse kuvauskohteeseen.

“On aika turhauttavaa nähdä opiskelijoiden tuijottavan kameran nappuloihin minuuttikaupalla, kun heidän tulisi keskittyä itse kuvaamiseen. Valokuvaus on kuin autolla ajamista: kaiken toiminnan pitää tulla automaattisesti", hän pohtii. 

> Lue myös: Valitako peilitön vai peilillinen järjestelmäkamera?

5. Pöytäjalusta aina mukaan

Asiantuntilan niksit

Kuva on otettu kahdeksan sekunnin valotusajalla. Se oli mahdollista, koska kuvassa näkyvä mies istuu paikallaan ja kamera pysyi tukevasti taskukokoisella jalustalla.

© Mark Galer

Mark Galer on ottanut suuren osan maisemakuvistaan muutaman sadan metrin säteellä kotoaan Melbournessa, Australissa. Hän käyttää usein pitkää valotusaikaa luovien tehosteiden saamiseksi. Hyödyllinen vinkki maisemakuvaajille:

"Käytän usein pientä taskujakusraa, Ohikulkijat eivät aina edes huomaa kuvaamista, koska kamera on lähellä maan pintaa", hän kertoo.

> Lue myös: Näin valitset kamerajalustan

Lisää asiantuntijoiden niksejä Digikuva-lehdessä

Digikuva-lehden numerossa 12/2020 on lisää Mark Galerin kuvausniksejä ja tekniikan esittelyä. Hän antaa myös kamerasuosituksia eri tarkoituksiin, pitipä kamera mahtua taskuun tai sopia nopeiden tilanteiden kuvaamiseen.

Jos et ole vielä Digikuvan tilaaja saat kolme lehteä ja kätevän kuvausrepun yhteensä vain 15,90 eurolla! Repussa on muokattavat sisätilat, joten voi säätää sen omalle kuvauskalustollesi sopivaksi.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!