Jääkide
© Shutterstock

5 talvista kohdetta makrokuvaajalle

Monet yhdistävät makrokuvauksen luonnon tutkimiseen keväällä, mutta luonnossa on paljon hyviä kuvauskohteita, kun lumi ja pakkanen pitävät meitä otteessaan.

keskiviikko 15. tammikuuta 2020

Talviset näkymät houkuttelevat etsimään kuvattavaksi postikorttimaisia maisemia, mutta pakkassäässä on muunkinlaista kuvattavaa. Kannattaa katsoa luonnon monia yksityiskohtia läheltä.

Tässä jutussa keskitymme lähikuviin, jollaisia useimmat valokuvausharrastajat voivat ottaa kohtalaisen hyvällä makro-objektiivilla.

Kunkin viiden kuvatyypin kohdalla kerromme, millaisella säällä minkin tyyppisen kuvan saamisen edellytykset ovat parhaat.

> Lue myös: Kaikki tietämisen arvoinen makrokuvauksesta

1. Taianomaiset lumikiteet

Sadepilvissä, joiden lämpötila on välillä -5 ja -20 asteen välillä, muodostuu lunta. Pilvet koostuvat pienistä jäähiukkasista, jotka muodostuvat pölyhiukkasista ja pienistä alijäähtyneistä vesipisaroista.

Yksinkertaisimmat, litteät lumikiteet muodostuvat juuri jäätymispisteen alapuolella, kun taas sauvan muotoiset kiteet muodostuvat -6 ja -22 asteen välisessä lämpötilassa.

Kannattaa levittää musta villapeite maahan ja antaa lumen laskeutua sille. Musta tausta tuo lumikiteeseen kontrastia.

Lue myös: Onnistuneita makrokuvia teleobjektiivilla

2. Harvinainen jäätävä sade

jäätynyt marja

Jäätävän sateen lasittama marja. 

© Shutterstock

Jäätävä sade syntyy, kun matalalla, maanpinnan päällä oleva ilma on kylmempää kuin korkeammalla ilmakehässä oleva ilma. Yleensä ilma päinvastoin kylmenee ylöspäin noustaessa.

Jäätäviä sateita esiintyy Suomessa harvoin, meren rannalla myrskyisenä pakkaspäivänä, kun tuulen riepottelemia pärskeitä alijäähtyy ilmassa ennen iskeytymistään rantakallioihin ja -rakenteisiin.

Kun lämpimän kerroksen sadepisarat putoavat kylmän kerroksen läpi ennen osumista maahan tai muuhun pintaan, ne jäätyvät heti ja muodostavat kerroksen kirkasta jäätä. Siitä voi saada hyvin erityisiä valokuvia.

Lue myös: Näin saadaan makrokuvista teräviä

3. Jäätyneet saippuakuplat

jäinen saippuakupla

Kokeile saippuakuplien jäädyttämistä joko kokonaan tai osittain.

© Shutterstock

Jos haluat saada erilaisia talvikuvia, saippuakupla on hyvä aihe.

Saippukuplia voi jäädyttää, ja tämä onnistuu kylmemmässä kuin viidessä pakkasasteessa. Jos ei ole tarpeeksi kylmää, kuplan hajoamisen vaara on suuri.

Valitse melko tuuleton päivä, koska kuplia on vaikea hallita.

Auringonpaiste auttaa luomaan kuplakuviin kauniin hehkun. Luminen alusta on paras, koska se heijastaa kupliin valoa.

Lue myös: Makrokuvausta ilman erityiskalustoa

4. Kuuraa maanpinnassa

kuura lehdet maanpinta

Kuuraa lehdillä pakkasaamuna.

© Shutterstock

Tällaisena talvena – erityisesti Etelä- ja Länsi-Suomessa – voi olla turha haikailla lumikuvien perään, mutta kuurakin on kiva talvinen kuvausaihe.

Kuura on ilman vesihöyryä, joka muuttuu jääkiteiksi, kun ilman lämpötila laskee jäätymispisteen alapuolelle. Sitä syntyy pikkupakkasella tyyninä ja pilvettöminä öinä.

Jos nouset auringonnousun aikaan pakkasaamuna, sinulla on hyvät mahdollisuudet saada pakkaskuvia vaikka kotioveltasi.

Lue myös: Makrokuvaus – enemmän irti objektiivista

5. Jääkukkia ikkunoissa

Jääkukkia ikkunoissa

Jopa ärsyttävä jääkerros auton tuulilasissa voi muuttua mukavaksi talvikuvaksi.

© Shutterstock

Kun kosteus tiivistyy ja jäätyy ikkunan sisäpuolelle pakkasella, jäästä syntyy kauniita kukkia. Ne voivat olla symmetrisiä tai vapaamuotoisia kuvioita.

Niitä valokuvattaessa on tärkeää, että objektiivin etulinssi on samassa tasossa kuin ikkunaruutu, jotta jääkuviot saadaan toistumaan kuvissa terävinä koko kuva-alalla.

Lue myös: Näin suojataan kuvauslaitteet kylmyydeltä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!