Maisemakuvia Islannin Myrdalsjökullin rotkosta.

Ruotsalainen maisemavalokuvaaja ja taitelija Hans Strand mestari saaman kuviinsa äärimmäisen tarkkoja yksityiskohtia. Esittelemme tässä hänen käyttämänsä tekniikan.

© Hans Strand

Nosta maisemakuvat uudelle tasolle tarkennuksen pinoamisella

Kun kuvaat sarjan kuvia samoilla valotusasetuksilla mutta eri tarkennuksilla, saat uskomattomalta tuntuvan syväterävyyden. Menetelmä on nimeltään focus stacking eli tarkennuksen pinoaminen.

torstai 1. elokuuta 2019

Oletko koskaan pettynyt maisemakuvan terävyyteen ja ottanut sen jälkeen uudet kuvat aukolla F20 tai F22? Se on normaali tapa toimia: mitä pienempi aukko, sitä laajempi syväterävyys, eikö niin?

Ongelmana on tässä se, että pienimmillä himmenninaukoilla kuvan terävyys heikkenee. Se johtuu ilmiöstä, josta voi lukea täältä

Pienen aukon käyttämisen sijaan voi käyttää mainiota tarkennuksen pinoamista, jolla saa mahtavan syväterävyyden tarkkuudesta tinkimättä.

> Lue myös: Ymmärrä syvyysterävyys 5 minuutissa

Ellef Ringnesin kuvia magneettiselta pohjoisnavalta

Eri lailla tarkennettujen kuvien määrä Hans Strandin kuvauksissa vaihtelee objektiivin polttovälin mukaan. Kun hän käyttää laajakulmaa, riittää yleensä kaksi - kolme kuvaa täysin tarkkaan kuvaan, mutta teleobjektiivilla otettavat kuvat saattavat vaatia kymmenenkin tarkennusta. 

© Hans Strand

Mitä on tarkennuksen pinoaminen?

Tekniikassa otetaan samasta kohteesta useita kuvia, joiden valotus pysyy samana, murra tarkennuskohtaa vaihdetaan aina ennen seuraavan kuvan ottamista.

Makrokuvaajat käyttävät usein tätä tekniikkaa, koska lähikuvissa terävyysalue on normaalisti hyvin suppea. Tämä menetelmä sopii muuhunkin kuvaamiseen, esimerkiksi maisemakuvaukseen, jos halutaan laaja syvyysterävyysalue.

Kamera ei saa liikkua kuvien oton välillä, joten kannattaa käyttää jalustaa. Kuvat yhdistetään Photoshopissa.

> Lue myös: 3 vinkkiä, joilla saat terävämpiä kuvia

Kuinka kuvat yhdistetään?

Avaa Photoshop, valitse Tiedosto, Komentosarjat ja valitse Lataa tiedostot pinoon.... Napsauta Selaa, valitse kuvat ja paina Avaa.

Valitse Yritä tasata lähdekuvat automaattisesti, ja paina OK. Rajaa kuva niin, että kaikkien tasojen kuvat ulottuvat reunoihin asti.. Napsauta alinta tasoa ja pidä vaihtonäppäintä pohjassa ja napsauta ylintä tasoa.

Valitse Muokkaa ja Sekoita tasot automaattisesti.... Valitse Pinoa kuvat ja Saumattomat sävyt ja värit. Napsauta OK. Nyt ohjelma yhdistää kuvat. 

Työ voi kestää parikin minuuttia koneen tehosta sekä kuvien määrästä ja koosta riippuen.

> Lue myös: Tarkenna käsin, niin saat parempia kuvia

Kuva jääkarhusta Huippuvuorilla

Hans Strand sai tämän kuvan Huippuvuorten kuvausmatkalla 70-200 mm:n objektiivilla. Hän zoomasi ensin 200 milliin, mutta huomasi, että jos käyttää 70 mm:n polttoväliä, kuvaan saa sopivasti maisemaa mukaan.

© Hans Strand

Uskomattomia luontokuvia Digikuvassa

Ruotsalainen maisemavalokuvaaja Hans Strand on yksi tarkennuksen pinoamisen hyödyntäjistä ja tuloksena on veitsenteräviä valokuvia. Kerromme hänestä Digikuva-lehden uudessa numerossa. 

Hän kuvannut lähes 30 vuotta maapalloa muovaavia luonnonvoimia, napa-alueita. reheviä kanjoneita ja tulivuoria. Kerromme kaikesta tästä lehden uusimmassa numerossa.

Hans Strand paljastaa myös miten hän saa tarkkoja otoksia lentokoneista ja helikoptereista sekä sen, mitä hän ei koskaan tekisi valokuvillaan. 

Etunurkassa näet myös videoita, joissa taitava maisemakuvaaja Mads Peter Iversen opastaa tähti- ja revontulikuvauksen salaisuuksiin.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!