3 vinkkiä, joilla kuvaat teräviä kuvia

Jo kuvaamisen suunnittelu vaikuttaa siihen, miten teräviä kuvista tulee. Tässä muutama vinki terävämpiin kuviin.

torstai 30. kesäkuuta 2016

1. Käytä keskiaukkoja Terävimmät kuvat eivät yleensä synny suurimmilla aukoilla, esim. F2,8:lla, eivät myöskään pienimmillä, esim F22:lla, vaan keskimmäisillä aukoilla.

Nyrkkisääntö on, että terävimmät kuvat syntyvät himmentämällä kaksi aukkoa, esim. F2,8:sta F5,6:een. Myös F8:lla syntyy useimmiten terävää jälkeä.

2. Käytä suorakatselua Maisemissa ja muissa liikkumattomissa kohteissa peilijärjestelmäkamera saattaa tehdä hiukan terävämpää jälkeä, kun etsimen sijaan käytetään suorakatselua.

Silloin kamera tarkentaa suoraan kuvakennolta, jolloin tarkennus on tarkalleen oikea.

3. Lukitse peili Kun kuvataan jalustalta 2 – 1/400 sekunnin valotusajoilla, voidaan saada hiukan terävämpää jälkeä, kun peili lukitaan ylös. Silloin se ei loksahda ylös juuri ennen valotusta, eikä peilin liikkeestä siis synny värinää.

Kaukolaukaisimen käyttö kannattaa. Silloin laukaisimen painaminen ei liikauta kameraa. Toiminto löytyy yleensä valikosta, mutta monissa Nikon-kameroissa sille on oma säätimensä. Tämä MUP (Mirror Up) -valinta löytyy ohjelmakiekon juuressa olevalta kiekolta. Joko 2 tai 10 sekunnin vitkalaukaisin on sekin hyvä vaihtoehto.

Täältä voit tilaajana ladata artikkelin, josta saat lisää vinkkejä terävämpiin kuviin jo kuvaustilanteessa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!