Jotkut valokuvaajat nyrpistävät nenäänsä kameran omalle salamalle, ja myös me täällä toimituksessa käytämme mieluummin ulkoista salamaa, koska se tarjoaa paljon enemmän vaihtoehtoja valon hallitsemiseksi.
Sisäistä salamaa voi kuitenkin mainiosti käyttää tilanteissa, joissa luonnonvalo on liian heikko valaistakseen kuvattavan henkilön kasvoja – tai kun se on liian voimakasta synnyttäen kasvoihin jyrkkiä varjoja.
> Lue myös: 5 vinkkiä hyviin salamakuviin

Sisäisen salaman käyttö voi arveluttaa, koska se on hyvin pieni ja osoittaa suoraan kohteeseen. Mutta sitä voidaan säätää.
© ShutterstockSisäisen salaman hallitseminen voi olla hankalaa, koska se on kiinni kamerassa ja osoittaa aina suoraan kohteeseen.
Se on myös hyvin pieni, jotenka sen valo keskittyy suppealle alueelle ja näyttää siksi kovemmalta kuin suuren, ulkoisen salaman valo. Mutta onneksi sitä voidaan säätää.
Useimmissa kameroissa on salamakotelon sivulla pieni painike, jossa on salamakuvake, ja sieltä löytyy salamavalikko ja salaman valotehoa säätelevä salamakorjaus.
> Lue myös: 3 niksiä kameran oman salaman käyttöön

Kameran oman pienen, sisäisen salaman tehoa voidaan hallita yllättävän paljon.
© ShutterstockSeuraavan kerran, kun otat muotokuvia ulkona, kokeile vähentää salaman tehoa miinuksen puolelle asti, vaikka se tuntuisi aluksi samalta kuin että ei käyttäisi salamaa ollenkaan.
Tästä on kuitenkin suurta hyötyä, koska salaman lähettämä himmeä valo voi olla täsmälleen se määrä lisävaloa, joka tarvitaan kasvojen valaisemiseen muuttamatta niitä luonnottoman näköisiksi.
> Lue myös: 9 salamatoimintoa, jotka kannattaa opetella
Suuri opas muotokuvaukseen salamalla
Jos et ole vielä aloittanut tai oppinut salaman käyttöä, hanki käsiisi uusin Digikuva. Numerossa 14/2020 on opas, jossa kerrotaan kaikki salaman käytöstä muotokuvauksessa – niin sisällä kuin ulkonakin.
Esittelemme myös sisäisen ja ulkoisen salaman väliset erot sekä annamme tarkat ohjeet ulkoisen salaman eri painikkeiden käyttöön.
> Lue myös: Hyviä kuvia salaman avulla