Neuschwansteinin linna
© Shutterstock.com

Yhdeksän vinkkiä parempiin lomakuviin

Lomakohteesta riippumatta saat muutamalla helpolla vinkillä mielenkiintoisempia ja hauskempia kuvia. Tässä on yhdeksän vinkkiä muun muassa sommittelusta, valmisteluista ja varusteista.

keskiviikko 25. toukokuuta 2022 teksti K. Engbo

Kamera on usein tärkeä varuste lomalla, olipa kyseessä sitten puhelin tai erillinen kamera. Muutaman helpon vinkin avulla saat varmemmin hyviä kuvia.

Kokosimme yhdeksän niksiä, joilla voit parantaa kuvanlaatua, tehdä lomakuvista hauskempia ja saada ne erottumaan.

 >Lue myös: Näin valitset sopivan jalustan

1. Hyödynnä etualaa

Nähtävyyksistä otettavista kuvista voi helposti tulla tylsiä, jos niissä näkyy vain rakennus. Yritä saada etualalle jotakin, joka kertoo myös hieman paikasta. Citroën 2CV Riemukaaren edessä tai paikallinen asukas Colosseumin edessä luovat kuvaan lisää eloa.

2. Etsi varjoja

Kirkkaassa auringonvalossa kuvatessa syntyy kovia varjoja ja suuria kontrasteja, joten kirkkaimmilla ja tummimmilla alueilla ei ole paljon yksityiskohtia. Jos kuvaat ihmisiä, vie heidät esimerkiksi rakennuksen tai puun varjoon. Kasvoihin saa näin enemmän yksityiskohtia eikä kuvattavien tarvitse siristää silmiään.

>Lue myös: Viisi vinkkiä parempiin auringonlaskukuviin

3. Käytä ihmisiä

Pelkkää maisemaa katsoessa voi olla vaikea hahmottaa kokosuhteita. Siksi kannattaa varmistaa, että kuvassa on mukana ihmisiä, autoja tai jotain muuta, jonka koon voi arvioida. Näin kuvassa olevat kohteet voidaan hahmottaa suhteessa ympäristöön.


© Shutterstock.com

4. Hyödynnä aamu- ja iltavalo

Valo on pehmeämpää ja lämpimämpää, kun aurinko on matalalla, ja se luo yleensä paljon miellyttävämmän valon kuin keskipäivällä. Käytä siksi aamu- ja iltavaloa kaupungilla kuvaamiseen ja upeiden maisemavalokuvien ottamiseen.

© Shutterstock.com

5. Hauskempia kuvia action-kameralla

Pienellä action-kameralla voi kuvata paikkoja, joissa suurta kameraa ei voi käyttää. Voit kiinnittää sen esimerkiksi polkupyörään tai ottaa sen mukaan veden alle. Siten kuvista (tai videoista) tulee hauskempia ja mielenkiintoisempia.

>Lue myös: Miksi action-kamera kannattaa ottaa mukaan seikkailuihin

6. Kehystä kuvauskohteesi

Voit luoda upean vaikutelman kehystämällä nähtävyyden tai ihmiset kuvassa hyödyntämällä etualalla olevaa porttia, pilareita tai puita.

© Shutterstock.com

> Lue myös: Tärkeimmät tietämisen arvoiset asiat sommittelusta

7. Käytä vastavalosuojaa

Jos kameran tai puhelimen etulinssiin tulee suoraa auringonvaloa, kuviin voi tulla ikävää hohtoa ja heikkoa kontrasti. Siksi on erittäin hyvä käyttää objektiivin vastavalosuojaa. Puhelinta käyttäessäsi voit usein varjostaa sitä kädelläsi, jotta suora valo ei osu linssiin.

8. Tutustu matkakohteeseen jo kotona

Google Maps -karttojen avulla voit tutustua matkakohteeseen jo ennen matkaa. Street View -toiminnon avulla näet miltä paikan päällä näyttää. Kun löydät hyvän kuvauspaikan, voit merkitä paikan kartalle, jotta löydät sen helposti lomallasi. Paina haluamaasi kohtaa kartalla ja pidä painettuna hetken ajan. Paina "Tallenna" ja "Haluan käydä."

Lataa Etunurkasta e-kirja, jonka avulla saat parempia kuvia kamerallasi.

9. Kauko-ohjaa puhelimen kameraa

Etenkin selfieitä ottaessa kannattaa käyttää pientä Bluetooth-kaukosäädintä kameran laukaisemiseen toisella kädellä. Näin puhelimesta saa paremman otteen eivätkä kuvat tärähdä niin helposti. 


© Shutterstock.com

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!