Linnunrata

Voit saada lumoavia kuvia Linnunradasta, mutta älä unohda kuvan etualaa.

© Olli Sorvari

Näin saadaan hienoja kuvia Linnunradasta

Etsi pimeä paikka, käytä laajakulmaobjektiivia, lisää ISO-arvoa – tuttuja juttuja monille Linnunradan kuvaajille. Tässä tulee vinkkejä, joita et ehkä tätä ennen tiennytkään.

keskiviikko 19. elokuuta 2020 teksti Sarah Marie Winther

Linnunradan kuvaamiseen ei ole olemassa kovinkaan monia teknisiä ohjeita.

Tähtien ja tähtisumujen valo on niin himmeää, että on pakko käyttää suurta aukkoa ja ISO-herkkyyttä sekä niin pitkää valotusaikaa, että tähdet eivät muodosta maan kiertoliikkeen mukaisia juovia.

Tämä kuulostaa kaavamaiselta reseptiltä, mutta on muitakin asioita, joita voi ja kannattaa tehdä saadakseen vaikuttavia yötaivaskuvia.

Etsi kuvauspaikka jo päivänvalossa

Huolimatta siitä, kuinka kaunis tähtitaivas on, tylsä etuala tuottaa tylsän kuvan. On siis yhtä tärkeää, että löydät mielenkiintoisen etualan kuin se, että Linnunrata on edessäpäin ja selkeänä taivaalla.

On mahdotonta arvioida maisemaa pimeässä, joten päätä kuvauspaikka etukäteen ja käy siellä päivänvalossa.

Selvitä, mistä kulmasta kannattaa kuvata saadakseen mielenkiintoisen sommitelman, ja merkitse tarkka kuvauspaikka esimerkiksi suurella kivellä tai oksilla, jotta löydät takaisin sinne pimeällä.

Lue myös: Tähtitieteellisiä ilmiöitä kuvattavaksi tänä vuonna

Otsalamppu avuksi pimeään

Monet käyttävät valaisevat kameraansa pimeässä puhelimella tai taskulampulla. Mutta sininen valo huonontaa ihmisen yönäköä, ja silloin kuluu tarpeettomasti aikaa totutellessa silmiä uudelleen pimeyteen.

Käytä sen sijaan otsalamppua, jossa on punainen valo. Niitä saa verkosta muutamalla kympillä, ja koska niitä ei tarvitse pidellä, molemmat kädet ovat vapaana kameran käyttämiseen.

Lue myös: Näin kuvataan kiehtovia revontulia

Hanki fiksu apuväline

Jos todella innostut Linnunradan kuvaamisesta ja haluat erittäin teräviä ja kohinasta puhtaita kuvia, voit harkita sijoittamista Startracker-tähtienseurantalaitteeseen.

Se on jalustan ja kameran väliin asennettava laite, joka liikuttaa kameraa tähtien suuntaisesti maapallon pyörimisnopeudella.

Laitteen ansiosta voidaan käyttää monen minuutin suljinaikaa ilman tähtikierteen syntymistä, ja samalla voidaan laskea ISO-herkkyys päiväkuvauslukemiin.

Ahkerimmat astrokuvaajat käyttävät tätä laitetta, ja sitä on saatavana eritasoisina versioina alle kolmesta sadasta eurosta ylöspäin.

Lue myös: Näin valitset sopivan kamerajalustan

Linnunrata

Star Trackerin avulla voidaan saada veitsenteräviä ja rakeettomia tähtikuvia suurillakin ISO-herkkyyksillä.

© Olli Sorvari

Haastateltavana Linnunradan tuntija

Yksi niistä valokuvaajista, jotka käyttävät startrackeria, on Olli Sorvari, jonka yötaivaskuvat keräävät suuria yleisöjä Instagramissa. 

Digikuvan numerossa 13/2020 on haastateltavana Olli Sorvari, ja me kerromme muun muassa siitä, miksi häneltä kesti kokonaisen vuoden alkaa käyttää Startrackeria, jota ilman hän nyt tuskin tulisi toimeen.

Lisäksi kerromme, kuinka hänen olisi pitänyt nukkua Marokossa, missä Linnunrata oli kauneimmillaan kello 3–6 aamuyöllä, ja säädöistä, joilla hän käsittelee raakatiedostonsa Lightroomissa.

Nyt voit saada Kehity kuvaajana -kirjan sekä 3 numeroa Digikuvaa yhteishintaan 13,90! Kirja on kattava ja hyödyllinen opas tärkeimpiin valokuvausaiheisiin, ja siinä on paljon vinkkejä mm. Kuun, Linnunradan ja revontulten kuvaamiseen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!