Kameran suljinaikakiekko

Näin valitset oikean suljinajan kameraasi

Suljinaika on ratkaisevan tärkeä valon ja terävyyden kannalta, jotta saat erikoistehosteita esiin valokuviisi. Opastamme tässä sinua oikean suljinajan valinnassa.

tiistai 26. huhtikuuta 2022 teksti K. Engbo

Kuvan ottaminen voi kestää 1/32 000 sekunnista useaan tuntiin valitsemasi suljinajan mukaan, ja valotusajalla voi olla valtava vaikutus kuviesi laatuun.

Suljinajan avulla voit luoda erikoistehosteita jäädyttämällä nopean liikkeen tai saada liikkeeseen sumeutta. Oikea suljinaika voi suojata epätarkoilta valokuvilta.

Sen lisäksi, että suljinaikaa käytetään erikoistehosteiden esiintuomiseen, sitä käytetään myös valotuksen mukauttamiseen esimerkiksi valittuun aukkoarvoon. Jos valokuvaat henkilöä aukoilla F2.8 ja ISO 100, voit käyttää suljinaikaa valotuksen mukauttamisessa vallitsevaan valoon.

> Lue myös: Siksi sinun ei pitäisi aina käyttää Auto-ISO-järjestelmää

Harmaalla säällä valotusajan pitäisi olla 1/250 sekuntia, kun taas auringonpaisteessa se voi olla 1/2000 sekuntia.

Näin vältät sumeat valokuvat suljinajan avulla

Kun suljin on auki, kamera havaitsee kaikki liikkeet – myös ne, joita teet valokuvatessasi käsivaralta. Mitä enemmän teleobjektiivia käytät, sitä selkeämmin tärinä näkyy.

Jos haluat varmistaa, että kuvat eivät ole epätarkkoja kameran heilahtelun vuoksi, voit käyttää nyrkkisääntöä, jonka mukaan valotusaika saa olla enintään niin pitkä, että suljinajan nimittäjä on yhtä suuri kuin polttoväli. 100 mm:n polttovälillä on siis käytettävä vähintään 1/100 sekunnin suljinaikaa.

> Lue myös: 

Valokuvaaja tehokkaalla teleobjektiivilla

Hyvin suurten teleobjektiivien käsivaralla käyttäminen on raskasta. Lisäksi valotusaikojen on oltava erittäin nopeita tärähtäneiden valokuvien välttämiseksi. Siksi niitä käytetään yleensä jalustalla.

Vaikka suljinaikaa käytetään terävyyden ja oikean valotuksen varmistamiseen, on myös monia tilanteita, joissa sillä on ratkaiseva merkitys kuvan vaikutukselle. Alla näet, mihin eri valotusajat sopivat. Huomaa kuitenkin, että sekä kohde että valaistus vaikuttavat valittavaan suljinaikaan.

>Lue myös: Kolme vinkkiä upeisiin lemmikkikuviin

Yli sekunnin suljinajat

Tällä pitkien suljinaikojen alueella on monia mahdollisuuksia, ja jalustaa on käytettävä, jotta kameran tärinä ei pääse siirtymään kuviin.

Hieman yli sekunnin suljinajoilla voit saada liikesumeutta aallokkoon rannikolla, ja useiden sekuntien suljinajoilla saat silkinsileän pinnan esimerkiksi vesiputouksiin. Tavallisesti päivänvalossa on käytettävä harmaasuodinta, jotta kuva ei ylivalotu pitkillä suljinajoilla.

Veden virtaus

Veden pinta on silkinsileä vähässä virtauksessa viiden sekunnin valotusajalla.

© Kristoffer Engbo

Jos valokuvaat tähtitaivasta ja haluat teräviä tähtiä, valotusaika on yleensä noin 20 sekuntia. Voit ikuistaa tähtiratoja puolen tai yhden tunnin valotusajoilla.

>Lue myös: Näin saat valokuvattua tähtiratoja

Voit myös käyttää 20–30 sekunnin valotusaikaa salaman kuvaamiseen. Kokeile onneasi, tuleeko suljinajan sisällä salamaa, ja sinun on luultavasti yritettävä monta kertaa. 

Suljinajat yhdestä sekunnista 1/30 sekuntiin

Iltahämärässä käytetään usein valotusaikoja tällä alueella, jos halutaan valokuvata samalla matalalla ISO-arvolla. Muista kuitenkin jalusta.

Iltakuva sinisellä hetkellä

Sinisenä hetkenä tarvittiin 0,6 sekunnin valotusaika ISO-arvon pitämiseksi alhaisena ja kohinan välttämiseksi.

© Kristoffer Engbo

Suljinaikoja voidaan käyttää myös dynamiikan luomiseen kävelevistä ja juoksevista ihmisistä liikesumeudella.

1/30 – 1/250 sekunnin suljinajat

Tässä voit usein antaa jalustan olla ja kuvata käsivaralta. Tämän luokan pisimpiä valotusaikoja käytetään yleensä valossa, joka on hieman heikompi kuin päivänvalo, tai jos haluat panoroida auton tai polkupyörän taakse saadaksesi taustasumeutta vauhtiraidoilla, samalla kun pääkohde on tarkennettuna.

Lentokone vauhdissa

Tässä panoroimme lentokoneen taakse 1/60 sekunnin valotusajalla. Koska seurasimmet lentokonetta etsimessä, se on terävä ja tausta sumentuu liikkeen suuntaan.

© Kristoffer Engbo

Hieman nopeammassa kategorian loppupäässä 1/125-1/250 sekunnin valotusaikoja käytetään myös paljon esimerkiksi päivänvalossa maisemissa, joissa ne toimivat hyvin aukolla F8.0, jolloin saadaan hyvä syväterävyys.

1/250-1/1000 sekunnin valotusajat

Näillä suljinajoilla voit pysäyttää suhteellisen hitaat liikkeet, esimerkiksi ihmisten kävelyn. Teleobjektiivilla valokuvatessasi sinun on yleensä käytettävä suljinaikoja tällä alueella, jotta kameran tärinä ei sumenna kuvaa.

>Lue myös: Valitse kameraasi oikea aukko

1/1000 – 1/4000 sekunnin suljinajat

Kun autoja tai moottoripyöriä aiotaan pysäyttää vauhdissa on valotusajan oltava alle 1/1000 sekuntia. Esimerkiksi 1/2000 sekunnin valotusajalla voit myös pysäyttää nopeasti liikkuvat henkilöt, kuten tenniksenpelaajat, yleisurheilijat ja jalkapalloilijat.

Näitä nopeita suljinaikoja käytetään myös luontokuvauksessa, jossa voit kuvata lintuja lennossa ja jäädyttää eläinten nopeat liikkeet.

Lintu lennossa

Tämä harmaasirkku kuvattiin ilmassa valotusajalla 1/4000 sekuntia aukolla F2,8.

Suljinaika alle 1/4000 sekuntia

Todella nopeat suljinajat voivat jäädyttää hyvin nopeita kohteita, kuten kiitävän junan, mutta muuten niitä käytetään lähinnä oikean valotuksen varmistamiseen kirkkaassa valossa, jolloin haluat myös käyttää suurta aukkoa.

Auringonvalossa, jossa käytetään F1.4-aukkoa sumean taustan aikaansaamiseksi ja ISO 100 -arvoa, tarvitaan erittäin nopeita valotusaikoja, esim. 1/8000 sekuntia, jotta kuvat eivät ylivalotu.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!