Me Digikuvassa olemme viimeisen vuosikymmenen aikana testanneet ja arvioineet useita satoja erilaisia kameroita. Jotkut ovat tuottaneet pettymyksiä, kun taas toiset ovat olleet suoranaisia täysosumia. Kaikille yhteistä on kuitenkin se, että olemme antaneet niille arvosanan 0–10. Täysi kymppi on teoreettinen arvosana, joka voidaan antaa vain täydelliselle kameralle.
Menneen vuosikymmenen kunniaksi olemme pöyhineet tuotearvioarkistoamme ja kaivaneet kultakin kameranvalmistajalta esiin kolme kameraa, joille on annettu parhaat pisteet viimeisen 10 vuoden aikana.
Canonin raju alkunykäisy
Canon saavutti huippunsa heti vuosikymmenen alussa. Vuonna 2010 julkaistiin EOS 5D Mark II. Olimme innostuneita kamerasta, ja se sai meiltä yleisarvosanaksi 9,2, jota mikään muu Canon-kamera ei ole ylittänyt.
Toinen huipputulos nähtiin vuonna 2015, kun Canon esitteli EOS 760D:n, jonka arvioimme pistein 9,1. Tuolloin kirjoitimme: "760D on juuri nyt luokan kiistattomasti paras järjestelmäkamera." Lue koko arvostelu täältä.
Lopuksi arvioimme myös ammattilaiskamera EOS-1D X Mark II:n vuonna 2016 pistein 9,1. Olimme erittäin vaikuttuneita kameran tarjoamasta laadusta ja lukuisista toiminnoista. Kehotimme kaikkia, joilla on 6000–7000 euroa ylimääräistä, ostamaan tämän kameran.
> Lue myös: Valitako peilitön järjestelmäkamera vai peilijärjestelmäkamera?

Nikonin vahva paluu vuonna 2017
Nikonin paras kamera – ainakin meidän arviosanamme perusteella – julkistettiin jo vuonna 2011. Annoimme D7000:lle parhaat pisteet, jotka Nikon-kamera on koskaan saanut: 9,2.
Tuolloin D7000:n kuvatarkkuus oli toiseksi suurin kaikista Nikon-kameroista: 16,2 megapikseliä, jonka ylitti vain 24 megapikselin Nikon DX3. Lisäksi kamerassa on 39 tarkennuspistettä, mikä tarkoitti nopeaa ja täsmällistä automaattitarkennusta.
Myöhemmin samalla vuosikymmenellä julkistettiin Nikon D4S. Olimme vaikuttuneita, koska se pystyi ottamaan 11 kuvaa sekunnissa terävällä automaattitarkennuksella. Tuolloin julistimme, että epäterävien urheilukuvien aika on loppu. Yleisarvosanaksi annoimme 9,1 vuonna 2014.
Meni kolme vuotta, ennen kuin Nikon sai taas huippupisteet. Vuonna 2017 julkistettiin D850, joka on viimeisin Nikon-kamera, jolle olemme antaneet huippuarvosanan 9,1. Lue arvio täältä.
> Lue myös: Tämä on syytä tietää peilijärjestelmäkameroista

Leica oli kestomenestyjä
Leica on useaan otteeseen saanut hyviä arvosanoja arvioissamme. Esimerkki tästä nähtiin vuonna 2015, kun julkistettiin Leica Q, joka sai meiltä arvosanan 8,8. Lue arvio täältä.
Vuonna 2016 Leica julkisti toisen kameran, joka oli tarkoitettu ammattikuvaajille. Annoimme tyylikkäälle Leica M (Typ 262) -kameralle arvosanan 8,6.
Leica-kameran paras arvosana annettiin seuraajamalli Q2:lle, joka sai pisteet 8,9 vuonna 2019. Kiinteäobjektiivinen taskukamera maksoi peräti 4 900 euroa, ja kinokoon kennossa on 46,7 megapikseliä eli melkein kaksi kertaa enemmän kuin neljä vuotta vanhassa edeltäjämallissa, Leica Q:ssa.
> Lue myös: 4 syytä valita taskukamera

Fujifilm oli paras keskikoon kamera
Fujifilm päätti vuosikymmenen esittelemällä kaksi parasta kameraansa. Viime vuonna he esittelivät GFX 100:n, jolle annoime huippupisteet 9,1. Olimme erittäin vaikuttuneita tästä kamerasta, jossa on valtava keskikokoon kuvakenno, noin 70 prosenttia suurempi kuin kinokoon kenno, ja resoluutio on 102 megapikseliä.
Vuotta aiemmin Fujifilm julkisti GFX 50R:n, jolle annoime arvosanan 9,2. Kamera oli mullistava monin tavoin, mutta etenkin tämän niinikään keskikoon ja 51,1 megapikselin kameran hinta ihmetytti positiivisesti. Ennen Fujifilm GFX 50R tuloa markkinoille joutui saman kaliiperin kamerasta maksamaan uuden Volkswagen Golfin hinnan. Nyt GFX 50R maksaa alle 5 000 euroa. Lue arvio täältä.
Ennen kahta suurta keskikoonkameraa Fujifilm toi markkinoille hieman pienemmän Fujifilm X-Pro2:n. Kun se lanseerattiin vuonna 2016, me arvioimme sen pistein 9,0. Se on tarkoitettu kuvaajille, jotka rakastavat tyylikästä kameraa, joka muistuttaa vanhempia filmikameroita. Lue arvio täältä.
> Lue myös: Mitä ovat keskikoon kamerat?

Olympus panosti vesipetoihinsa
Olympus on innokkaimpia kameranvalmistajia, kun kyse on lujista kameroista, jotka kestävät esimerkiksi sukellusta. Vuonna 2013 meihin teki vaikutuksen Olympus Tough TG-2, jolle annoimme arvosanan 8,7. Lue arvostelu täältä.
Seuraavana vuonna, Olympus esitteli OM-D E-M10:n, jonka arvosana oli 8,8. Ihmettelimme, kuinka paljon ominaisuuksia Olympus olikaan onnistunut rakentamaan pieneen ja tyylikkääseen kamerarunkoon.
Olympuksen huipputyö nähtiin kuitenkin vasta vuonna 2016, kun vedenalaiskamera Stylus Tough TG-4 julkistettiin. Annoimme vesipedolle arvosanan 8,9.
> Lue myös: Näin kuvataan pinnan alla

Panasonicin kolme huippumallia
Panasonic on viime vuosikymmenen aikana saanut peräti kolme kertaa arvosanan 8,9. Ensimmäinen oli Lumix DMC-GH3, joka esiteltiin vuonna 2012. Lue arvio täältä.
Seuraavana vuonna 2013 esiteltiin aivan uusi huippumalli Panasonic Lumix DMC-GX7. Arvioimme sen pistein 8,9 ja kiitimme sitä siitä, että se täyttää vaatimukset sopimalla hyvin sekä ammattilaisille että harrastajille. Lue arvio täältä.
Vuonna 2016 esiteltiin Panasonic Lumix DMC-TZ100, jota voidaan luonnehtia täydelliseksi matkakameraksi. Kuten kaksi edellistä Panasonicin parasta kameraa, arvioimme senkin pistein 8,9.
> Lue myös: Kameroiden kuvakennojen koot

Pentax paransi juoksuaan
Pentax räväytti vuosikymmenen alussa julkistamalla K-30: n vuonna 2012. Annoimme sille pisteet 8,7 ja erityisen vaikuttuneita olimme siitä, että voimme pitää sitä suihkun alla ilman, että se vahingoittuu.
Vuonna 2014 Pentax yritti parantaa K-30:tä. Tuloksena oli K-50, josta emme olleet niin innoissamme ja arvosanaksi annoimme 8,6. Tämän mallin erityisyys oli värivaihtoehtojen määrä – 120. Lue arvostelu täältä.
Pentax saavutti vuosikymmenen huippunsa vuonna 2016 mallilla K-3 II, joka sai meiltä toistaiseksi parhaan Pentax-kameralle antamamme arvosanan. Jälleen kerran arvioimme, että kamera on erittäin vankkarakenteinen ja pärjää useimmissa tilanteissa, joihin pesunkestävä valokuvausharrastaja voi joutua, ja arvioimme sen pistein 8,8.

Ricohin valttina 360 asteen video
Ricoh on valmistanut monia erityyppisiä kameroita. Vuonna 2014 julkistettu Ricoh WG-M1 -kamera teki meihin vaikutuksen, ja annoimme sille arvosanan 8,7. Lue arvio täältä.
Menestyneen jatko-osan taikka seuraajamallin tekeminen ei ole helppoa. Sen sai kokea myös Ricoh julkistaettuaan Ricoh WG-M2:n. Kuittasimme sen pistein 8,5, joka on silti Ricohin viimeisen vuosikymmenen kolmanneksi paras arvosana.
Ricohin pistehirmu löytyi erikoisempien kameratyyppien joukosta. Olimme erittäin vaikuttuneita 360 asteen Ricoh Theta Z1 -kamerasta. Siksi annoimme sille arvosanan 8,8 viime vuonna. Tämä oli Ricoh-kameralle korkein arvosanamme viime vuosikymmellä. Lue arvio täältä.
> Lue myös: Täyden ympyrän videoita ja valokuvia

Sony on uusi mestari
Sony pääsi hieman hitaasti liikkeelle omasta ruudustaan 2010-luvun alkupuolella. Paalupaikalla vuosikymmenen alussa olivat Nikon ja Canon, mutta vuosikymmenen puolivälin paikkeilla jokin muuttui. Sony julkisti ensimmäisen pistehirmunsa, Cyber-shot DSC-RX100 IV:n. Annoimme sille arvosanan 9,1. Lue arvostelu täältä.
Sony ei kokonaisuutena vielä tuolloin tehnyt meihin valtavan suurta vaikutusta, mutta kun se esitteli A7R II:n vuonna 2015, kamera sai sekin kelpo arvion: 8,9. Kirjoitimme tuolloin, että 42,2 megapikseliä takaa erinomaisen yksityiskohdantoiston ja että kennon ja prosessorin laatu tuottaa selkeät värit ja minimaalisen rakeisuuden.
Sony otti johtopaikan kameroiden kisassa, kun A7R IV -kamera sai parhaan arvosanan, jonka olemme koskaan antaneet lehtemme historiassa. Vuonna 2019 julkaisemassamme arviossa Sony A7R IV sai pisteet 9,5. Voit lukea koko arvion tästä.
> Lue myös: 3 syytä valita peilitön järjestelmäkamera
