erikoisia objektiiveja

Viime vuosina markkinoille on tullut muista erottuvia objektiiveja.

© Digikuva

Esittelyssä 5 hauskaa ja erikoista objektiivia

Erikoiset objektiivit saavat sekä kuvausharrastajan silmät että suun ammolleen. Esittelemme viisi uutta erikoisuutta ja kerromme, millaiseen kuvaamiseen ne soveltuvat parhaiten.

keskiviikko 10. maaliskuuta 2021 teksti S. Winter

Objektiiveja valmistetaan yleensä käyttäjien tarpeiden perusteella tai jos esimerkiksi uuden järjestelmäkameran objektiivivalikoimassa on aukkoja.

Mutta joskus markkinoilla on myös objektiiveja, joiden valmistamisen syy on selvästi se, että valmistajan tavoitteena on ollut rakentaa itselleen innovatiivista mainetta.

Kun tällaisia tuotteita julkistetaan, me Digikuvassa kysymme, miksi niitä tehdään ja mikä niiden käyttötarkoitus on. Päätimme selvittää asiaa muutaman objektiivin osalta.

Olemme keränneet viisi erikoista objektiivia, jotka on tuotu markkinoille viimeisen kolmen vuoden aikana.

> Lue myös: Suuri opas objektiivin valintaan

1. Laowa 24 mm F14 macro probe

Laowa objektiivi

Tämän kummajaisen mahdollisuudet ovat rajalliset, mutta Laowan 24 mm:n makro-optiikalla voi tehdä jotain, mitä millään muulla ei voi.

© Venus Optics

Venus Opticsin 40 cm:n pituinen vesitiivis objektiivi saa epäilemättä kaikista epätavallisimman objektiivin palkinnon tuosta vain.

Tämän makrolaajakulman valovoima on vain F14, mutta sen avulla pääsee hyvin lähelle esim. hyönteistä ja samalla saa kuvaan ja tarkennusalueeseen myös sen ympäristön.

Jos tavoittelet makrokuviisi tyypillisen sumeaa taustaa, tämä putki ei ole sinua varten. Mutta jos olet kiinnostunut kuvaamaan sitä, miltä ampiaiset näyttävät pesissään ja kalat akvaarioissa, suosittelemme tämän hankkimista.

Tämä objektiivi vaatii kuitenkin erillisen virtalähteen, eivätkä sillä otettujen kuvien yksityiskohdat ole kovin kummoisia, joten harkitse hankkimista vielä tuonnempana.

Hinta: 1600 €

> Lue tämä ennen objektiivin hankkimista.

2. Laowa 25 mm F2.8 2.5-5X Ultra Macro

Laowa objektiivi

On harvinaista voida kuvata hyönteisiä hyvin läheltä ja samalla saada niiden ympäristö mukaan kuvaan, ja siksi Laowan 25 mm:n makro-objektiivi avaa uuden tavan valokuvata.

© Venus Optics

Toinen hämmästyttävä innovaatio on tämä niinikään Venus Opticsin ultramakro-objektiivi, joka 2,5–5-kertaisella suurennuksella sijoittuu makro-objektiivin ja mikroskoopin väliin.

Viisinkertaisella suurennuksella saa periaatteessa uskomattomia kuvia hyönteisistä, mutta noin neljän cm:n kuvausetäisyyden vuoksi kuvaajan on päästävä todella lähelle kohdetta, jolloin useimmat hyönteiset pistävät.

Lisäksi aukkoa on pienennettävä reippaasti saadakseen vähänkään syväterävyyttä, mikä tarkoittaa valotusajan pidentämistä jopa sekuntien pituiseksi.

Objektiivi soveltuu siis parhaiten täysin liikkumattomien kohteiden, jotka voidaan kuvata sisätiloissa ja jalustalta, esimerkiksi kuolleiden hyönteisten, erilaisten kuvioiden ja korujen kuvaamiseen.

Hinta: 419 €

> Lue myös: Tätä tarkoittavat objektiivin aukkoarvot

3. Laowa 9 mm F2.8 Zero-D

Laowa objektiivi

Jos haluaa kuvaan mahdollisimman paljon maisemaa, kannattaa harkita Laowan ultralaajakulmaa.

© Laowa

Myös sarjamme kolmas tulokas on Venus Opticsin valmistama, ja tämän optiikan mielenkiintoisin ominaisuus on peräti 113 asteen kuvakulma vaakasuunnassa.

Objektiivissa ei ole automatiikkaa, joten kuvausasetukset on tehtävä manuaalisesti ja kokeilemalla. Myöskään automaattitarkennusta ei tässä objektiivissa ole.

Se ei kuitenkaan haittaa paljoa, koska F8-mallissa kaikki kuvassa oleva puolesta metristä äärettömään toistuu terävänä, joten tällä objektiivilla on lähes mahdotonta tarkentaa väärin.

Se sopiikin erinomaisesti esimerkiksi maisema-, arkkitehtuuri- ja yötaivaskuvaukseen, ja kameralaukussa on aina kuusi senttiä ylimääräistä tilaa.

Hinta: 535 €

> Lue myös: Parhaat makrokuvausvälineet

4. Tokina SZX 400 mm F8.0 Reflex MF

Tokina objektiivi

Jos etsit halpaa teleä liikkumattomien kohteiden kuvaamiseen etkä kaihda pikku vastoinkäymisiä, Tokinan 400 mm on juuri sinulle sopiva hankinta.

© Tokina

Teleobjektiivit ovat sekä raskaampia että kalliimpia kuin muut, mutta tämä Tokina-objektiivi eroaa muista. Se painaa vain 355 grammaa ja maksaa vain 250 euroa.

Tämä johtuu siitä, että linssi on peilitele, eli se on suunniteltu teleskoopiksi, jossa on peilit edessä ja takana. Siinä on kiinteä F8-aukko ja yksinomaan manuaalinen tarkennus.

Peilirakenne tuo mukanaan myös erityisen taustasumennuksen, ns. donitsi-bokehin, koska taustalla olevat valoympyrät muistuttavat munkkeja.

Manuaalisen tarkennuksen takia objektiivi ei sovi villieläinkuvaukseen, mutta sitäkin paremmin maisema- ja kuukuvaukseen.

Hinta: 250 €

> Lue myös: 3 asiaa, joita objektiiville ei saa koskaan tehdä

5. Nikon NIKKOR Z 58 mm F0.95 S Noct

Nikon objektiivi

Nikon-huippumalli ei ole pelkästään kallis vaan myös vaikea käyttää. Mutta jos näistä pääsee yli, on lopputulos omaa luokkaansa.

© Nikon

Jos kuulut niihin kuvaajiin, joka ajattelevat, että mitä suurempi aukko, sitä parempi, niin Nikonin huippukallis muotokuvaobjektiivi on osuva hankinta. Sen suurin aukko eli valovoima on F0,95.

Sillä saadaan tausta helposti epäteräväksi, mutta sillä on myös tiettyjä haittapuolia. Kun syväterävyysalue on olemattoman pieni, pieninkin tarkennusvirhe johtaa väärän kohdan kuten silmäripsien (itse silmän sijaan) toistumiseen kuvassa terävänä.

Asiaa ei helpota se, että objektiivissa on vain käsitarkennus ja painoa kaksi kiloa. Tällä objektiivilla kuvatessa kannattaa käyttää jalustaa ja focus peaking -tarkennusapuria, jos sellainen vain kamerasta löytyy.

Hinta: 9300 €

> Lue myös: Siksi kannattaa hankkia 50-millinen

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!