Rutinoituneen valokuvaajan voi tunnistaa muun muassa hänen ottamiensa kuvien taustoista.
Moni aloitteleva kuvaaja innostuu kuvauskohteestaan niin paljon, että unohtaa kiinnittää huomiota taustaan, jolloin sinne voi jäädä häiritseviä, kuvaan kuulumattomia elementtejä.
Epäonnistunut tai huono tausta voi pilata muuten hyvän kuvan, eikä asiaa ole aina mahdollista korjata edes kuvankäsittelyssä.
Yksi tapa lähteä parantamaan valokuvaustaitojaan on huomion kiinnittäminen taustaan kuvausvaiheessa. Tässä viisi vinkkiä ensialkuun.
1. Tarkista tausta, ennen kuin painat laukaisinta

Moni kuvaaja unohtaa kuvaustilanteessa tarkistaa, onko kuvattavan henkilön pään kohdalla jotain häiritsevää. Tässä muuten hyvässä kuvassa kasvaa miehen päästä paksu puunoksa.
© ShutterstockKuulostaa ehkä uskomattomalta, mutta moni kuvaaja unohtaa kiinnittää huomiota taustaan kuvaushetkellä. Tarkista ensin, onko taustalla värejä, jotka eivät sovi kuvaan. Niitä voi olla muovipusseissa, kylteissä, vaatteissa jne.
Pyri välttämään myös erityisen kirkkaita alueita sekä linjoja, jotka halkovat kuva-alaa epäsopivalla tavalla.
Esimerkkinä klassisesta aloittelijavirheestä voisi olla muotokuva. jonka taustalla on puu, lyhypylväs tai muu pystysuora linja tai esine, joka "kasvaa" kuvattavan henkilön päästä.
Tällainen ei näytä koskaan hyvältä mutta on helppo välttää.
Toinen esimerkki ovat ns. täyteihmiset. Jos kuvaan tallustaa tuntematon henkilö juuri kuvaushetkellä, odota, kunnes hän on kävellyt ulos kuvasta, ja laukaise kanmera vasta sitten.
2. Siirrä kuvattavaa
On olemassa toinenkin helppo tapa ratkaista huonon taustan ongelma.
Pyydä mallia siirtymään askel pari johonkin suuntaan, jolloin kuvasta on helppo sommitella sopimaton, häiritsevä elementti pois.
Lue myös: Näin teet luonnollisia muotokuvia
3. Vaihda kuvauskulmaa
Jos et voi liikutella kuvattavaa, liiku itse sellaiseen kohtaan, josta katsottuna tausta näyttää sopivalta.
Kuvaajan ei välttämättä tarvitse loikkia puolelta toiselle vaan esim. pelkkä polvelle laskeutuminen voi riittää, jolloin taustalle tulee enemmän taivasta. Toinen vaihtoehto on nousta vaikkapa tuolille kuvaamaan, jolloin taustaksi tulee maata.
4. Sumenna tausta suurilla aukoilla

Kaupungissa voi ihmisen kuvaaminen olla työlästä, koska se vilisee häiritseviä elementtejä kuten muita ihmisiä, mainoksia, kylttejä, lyhtypylväitä jne. Tähän auttaa suuri aukko, pitkä polttoväli ja läheinen etäisyys kuvattavaan.
© ShutterstockJos kuvaaja ja kuvattava eivät kumpikaan pääse liikkumaan, löytyy apu fysiikan laeista.
Suurilla himmenninaukoilla saadaan tausta sumenemaan, koska syvyysterävyys pienenee sitä mukaa kun aukko kasvaa.
Jos vielä tausta jää kauas kohteen taakse, saadaan se hyvin sumeaksi esim. aukolla F2,8. Älä kuitenkaan mielellään kuvaa täydellä aukolla.
Helpoin tapa varmistaa sopivan kokoinen valotusaukko on käyttää aukon esiasetusta (a tai Av) ja ottaa 4–5 koekuvaa erikokoisilla aukoilla.
Aloita pienestä aukosta, esim. F16, ja suurenna aukkoaskel kerrallaan joka kuvan välissä. Kun tulet F4:ää pienempiin lukemiin (eli suurempiin aukkoihin), huomaat, kuinka tausta sumentuu aukko aukolta.
Muista kuitenkin valottaa kuva oikein, jottei kuva ylivalotu aukkoa suurennettaessa, sillä yksittäiset ylivalottuneet kohdat – olivatpa ne mitä tahansa – kiinnittävät huomiota ja häiritsevät.
Lue myös: Kuvasommittelun tärkeimmät lainalaisuudet
5. Etsi hyviä taustoja – ja paina ne mieleesi

Vanhat betonirakennukset ovat hyviä taustoja muotokuville. Niiden harmaa väri ei vie huomiota kuvan pääkohteelta vaan paremminkin tuovat kuvaan luonnetta ja rouheutta.
© ShutterstockKenties paras keino hyvään taustaan on havainnointi: kiinnitä huomiota ympäristöön, jossa liikut, ja mieti, voisiko sitä hyödyntää valokuvauksessa.
Etsi huomaamattomia, yksivärisiä ja rakenteeltaan yhtenäisiä taustoja sekä toisaalta luonteikkaita, huomiota kiinnittäviä, valokuvauksellisia taustoja, jotka voivat tuoda kuviin oman, kiinnostavan lisäelementin.
Jos törmäät sopivaan taustaan, ota siitä kuva ja tallenna se erityiseen taustakuvakansioosi.
Useimmissa uusissa älypuhelimissa on GPS-paikannus, jonka avulla taustan kuvauspaikat löytyvät myöhemmin helposti.
Hyvä kuvauskohde löytyy kiikarin avulla. Nyt saat 3 numeroa Digikuvaa + voimakkaan kiikarin sekä kaikki tilaajaetumme hintaan 14,90. Tutustu tarjoukseen täällä.