Laitevalmistajat painavat pitkää päivää kehitellessään uutta laiteohjelmistoa kameroihin.
Tässä jutussa selitämme yhdeksän keskeistä tarkennustermiä.
Digikuvan tilaajana voit ladata kameran tarkennustekniikkaan liittyvän oppaan tästä.
1. Tarkennuspisteet
Joissain kameroissa tarkennusmekanismilla on valittavanaan tuhansia pisteitä, joilla seurata kohdetta.
Joissain taas on esim. vain 9 pistettä, mikä rajoittaa tarkentamista melko lailla. Käytännössä ei kuitenkaan voi huomata suurta eroa siinä, onko pisteitä 400 vai 5000.
On tärkeämpää, kuinka suuren kuva-alasta pisteet peittävät. Joissakin kameroissa ne peittävät lähes koko kuva-alan, joten automaattitarkennus toimii myös reunoissa.
> Lue lisää: Näin käytetään kameran automaattitarkennuspisteitä
2. Vaiheentunnistukseen perustuva tarkennus
Peilijärjestelmäkamerat hyödyntävät vaiheentunnistukseen perustuvaa tarkennusta. Peilien avulla osa valosta pääsee tarkennusyksikköön, joka yleensä sijaitsee kameran alaosassa.
Se vastaa tapa, jolla mittaamme etäisyyksiä silmillämme. Järjestelmä osaa hetksessä laskea, pitääkö tarkennus siirtää lähemmäksi tai kauemmaksi, ja siksi se on erittäin nopea. Se ei kuitenkaan aina toimi täysin tarkasti.
Monissa taskukameroissa ja järjestelmäkameroissa on nykyään myös vaiheentunnistus kuvakennolla.
3. Kontrastiin perustuva tarkennus
En anden tarkennustapa er kontrastitarkennus, jossa kamera tunnistaa tarkennusalueella olevan kohteen kontrastin tarkistamalla kuvan suoraan kameran kuvakennolta.
Jos kontrasti on kyllin suuri, kuva tarkennetaan kohteeseen. Toisin kuin vaiheentunnistuksessa, kamera ei pysty laskemaan, onko tarkennusta siirrettävä lähemmäksi vai kauemmaksi, joten se koettaa siirtää tarkennusta eteenpäin ja tarkistaa kontrastia useita kertoja, kunnes se on mahdollisimman suuri.
Aikaisemmin tämä saattoi viedä suhteellisen kauankin, mutta se on yhä hieman hitaampi kuin vaiheentunnistustarkennus. Lopputulos on kuitenkin täsmällisempi.
4. Hybriditarkennus
Monet kamerat käyttävät nykyään hybriditarkennusta, jossa yhdistyvät vaiheentunnistus ja kontrastitunnistus, ja tarkennus tapahtuu kennolla, jotta lopputulos olisi paras mahdollinen.
Kun nämä kaksi automaattitarkennustekniikkaa yhdistyvät, saadaan aikaan sekä nopea että tarkka automaattitarkennus.
> Lue lisää: Tällainen on hybriditarkennus

Sony A7R IV:ssä on hybriditarkennus, joka koostuu 567 vaiheentunnistuspisteestä ja 425 kontrastinunnistuspisteestä. Molemmat on sijoitettu kuvakennoon.
© Sony5. Kasvojentunnistustarkennus
Kun kameran prosessori pystyy tunnistamaan ihmiskasvot, se pyrkii tarkentamaan niihin ja niitä.
Jotkut kamerat jopa tunnistavat tietyt ihmiset, joten kamera tarkentaa automaattisesti esimerkiksi perheenjäseniisi, vaikka paillalla olisi muitakin ihmisiä.
> Lue lisää: Näin otat hyviä muotokuvia tutuista ihmisistä
6. Silmäntunnistustarkennus
Suuriresoluutioiset kamerat paljastavat pienetkin tarkennuspoikkeamat armottomasti, ja suurella aukolla varustetulla objektiivilla kuvattaessa tilanne on saman kaltainen: esimerkiksi kuvattavan kulmakarvat voivat toistua terävinä silmien ollessa epäterävät. Kasvojentunnistus ei siis takaa toivottua lopputulosta.
Useissa kameroissa on nykyään silmäntunnistus, joka tarkentaa toiseen silmään ja pyrkii pitämään tarkennuksen silmässä myös henkilön liikkuessa. Kamera tarkentaa lähimpään silmään, mutta yleensä voidaan valita sekä oikea että vasen silmä.
7. Jatkuva tarkennus
Toisin kuin kertatarkennus, joka tarkentaa kerran ja pitää tarkennusetäisyyden samana (esimerkiksi otettaessa kuvasarjaa), jatkuva tarkennus siirtyy lähemmäksi ja kauemmaksi kohteen ja/tai valokuvaajan mukaan.&Nbsp;
Jatkuvaa tarkennusta käytetään siis liikkuviin kohteisiin.
> Lue lisää: Teräviä toimintakuvia seurantatarkennuksella
8. Seurantatarkennus
Tavallinen jatkuva tarkennus toimii vain syvyyssuunnassa.
Seurantatarkennus (Focus-tracking, 3D-focus) puolestaan toimii joka suuntaan eli havaitsee kaikkiin suuntiin tapahtuvan liikkeen.
Se tunnistaa kohteen sekä seuraa sitä kuva-alan sisällä ja säätää jatkuvasti tarkennusta kohteen liikkuessa vasemmalta oikealle tai ylös ja alas.

Tarkennuksen seuranta on hyvä kuvattaessa esimerkiksi villieläimiä, jotka liikkuvat arvaamattomasti eri suuntiin.
© Shutterstock.com9. Kosketustarkennus
Tämä ominaisuus mahdollistaa sen, että kuvaaja voi tarkentaa napauttamalla kameran kosketusnäyttöä, jolloin tarkennusalueen valitseminen on helppoa ja nopeaa.
Monissa uusissa etsimellisissä kameroissa voidaan jopa pitää kameraa kiinni silmässä ja samalla liikuttaa tarkennuspistettä peukalolla näytöllä.
> Lue lisää: Tähän on kameran automaattitarkennuksen pystyttävä