Applen uusi iPhone X on kaikista kallein älypuhelin

Onko maailman kallein kännykkä, iPhone X, hintansa arvoinen? Me kokeilimme Applen uutta huippumallia viikonloppuna. 

© Digikuva

IPhone X ensitestissämme

Applen älypuhelinten uusi lippulaiva iPhone X saapui perjantaina iltapäivällä, ja me kokeilimme sitä viikonloppuna. Tässä mietteitämme.

sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Viikonloppuna olemme koekuvanneet Applen uudella huippukännykällä, iPhone X:llä. Tässä käyttökokemuksiamme.

Ensimmäiseksi huomio kiinnittyi puhelimen suureen näyttöön. Apple on saanut aikaan älypuhelimen, joka on kooltaan kahden yleisimmän standardin puolivälissä.

Niinpä iPhone X ei ole juurikaan suurempi kuin iPhone 7 tai 8, mutta sen näyttö on lähellä suuren Plus-mallin näytön kokoa.

Apple iPhone X:llä kuvattu kukka

IPhone X:n kuvien tarkkuus vakuuttaa, varsinkin päivänvalossa otetuissa kuvissa. 

© Digikuva

Peräti 5,8 tuuman näyttö tekee melkoisen vaikutuksen, ja sen tarkkuus on ennätykselliset 458 pikseliä tuumaa kohti. 

Mutta uuden oled-näytön ja 7 Plus -mallin näytön ero ei ole kovinkaan suuri, joissain tilanteissa se on suorastaan olematon. 

Näyttö ulottuu aivan puhelimen reunoihin asti, ja totuimme pian siihen, että tuttua kotipainiketta ei ole, vaan päävalikkoon pääsee pyyhkäisemällä näyttöä.

Lue myös: Tästä syystä kannattaa kuvata puhelimen kameralla – ainakin joskus

Tällä videolla näytämme, miten iPhone X:ää käytetään:

IPhone X avautuu kasvojentunnistuksella

Kasvojentunnistus on yksi uusista ominaisuuksista, joka toimii erittäin hyvin.

Kun puhelimeen on syötetty omistajan kasvot, laite avautuu, kun omistaja vilkaisee sitä lähietäisyydeltä.

Avaaminen tapahtuu niin nopeasti, ettei laitteen oikeastaan huomaa edes olleen lukittuna. Hyvin hämärässä toiminto takkuilee hieman, mutta puhelin avautuu myös puhekoodia käyttämällä.

> Lue myös: Tähän pystyvät i iPhone 8:n ja iPhone X:n kamerat

IPhone X:n ominaisuuksia

Uuden, vahvan prosessorin ansiosta uutukaisella voidaan kuvata Full HD -tasoista (1080 p) hidastusvideota 240 kuvan sekuntinopeudella. Edeltäjässä vastaava tarkkuus oli 720 p.

Laitteen animoji-eläinhahmot tunnistavat omistajan kasvot. Animoidun puheviestin keston maksimipituus on 10 sekuntia. Puhelin analysoi yli 50 eri lihasliikettä ja peilaa ilmeet 12 Animojiin, joita ovat panda, koira, kana, possu ja robotti.

Kuulostaa ehkä lapselliselta, ja sitä se toki myös on. Mutta samalla se on hauskaa sekä teknisesti vaikuttavaa, ja tämä innovaatio tullee muuttamaan tapojamme kommunikoida toistemme kanssa matkojen päästä.

3 hyvää kameraa

Kamera – tai pikemminkin kamerat (joita on kolme kappaletta) ovat entistä parempia.

Takana on kaksi 12 megapikselin kameraa: 28 mm F1,8 ja 56 mm F2,4. Aiemmassa mallissa kuvanvakain oli hassua kyllä vain laajakulmaobjektiivissa. Nyt se on molemmissa, mikä on mielestämme suuri edistysaskel, kun kuvataan telellä hämärässä.

> Lue myös: Uusissa älypuhelimissa on kaksoiskamera

Tämän ansiosta syntyy terävämpää jälkeä entistä useammin. Valkotasapaino on tarkempi kuin vuoden ikäisessä 7 Plus -mallissa.

Kuvakenno on entistä suurempi, ja ero näkyy kuvanlaadussa. Kuvat ovat terävämpiä ja yksityiskohtaisempia, joten niillä, jotka kuvaavat paljon älypuhelimella ja vaativat kuvanlaadulta entistä enemmän, on hyvä syy päivittää kalliiseen iPhone X:ään.

Samalla kuvien tilantarve vähenee Applen uuden HEIF-kuvatiedostomuodon ansiosta.

Tällaisia ovat iPhone X:n, iPhone 8:n ja iPhone 8 Plussan kamerat.

Simuloidulla studiovalotehosteella otettu muotokuva

IPhone X:ssä on muotokuvaukseen tarkoitettuja studiovalotehosteita. Tämä kuva on otsettu hyvin valaistua, valkoista taustaa vasten, ja musta tausta on lisätty automaattisesti. Tämä toiminto on vielä beta-vaiheessa mutta toimii silti hyvin.

© Digikuva

Kasvojen mallinnus tuottaa valotehosteita

Kuvien sävyjen dynaaminen alue on yllättävän suuri, ja mahdollisuus lisätä muotokuviin simuloituja studiovalotehosteita on hauska ominaisuus, joka antaa myös viitteitä tulevaisuuden kännykkäkameraominaisuuksista. Tässä on perinteisillä kameravalmistajilla vielä opittavaa.

IPhone X:ssä on monia muitakin ominaisuuksia, joita emme ole ehtineet vielä kokeilla.

Esimerkiksi akunkestoa, langatonta latausta ja roiskesuojausta emme vielä ehtineet viikonloppuna testata, mutta pidä silmällä Digikuvaa sekä Välineopastamme jonne ilmestyy lähiaikoina laajempi testi.

Jos haluat parantaa kännnykkäkuviesi laatua, tilaa 2 numeroa Digikuva-lehteä, niin saat samalla kolme objektiivia älypuhelimeen – yhteensä vain 14,90 euron hintaan. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!