Mies ja kamera

Kannattaa kokeilla, millaiselta kamera tuntuu käsissä.

© Shutterstock.com

Tarkista nämä asiat ennen uuden kameran ostoa

Kun ostat uutta kameraa, täytyy selvittää monia ominaisuuksia ja toimintoja. Me teimme listan tärkeimmistä asioista, jotka on syytä huomioida.

keskiviikko 19. kesäkuuta 2019 teksti K. Engbo

Uutta kameraa ei kannata koskaan ostaa ummessa silmin.

Tutustu ensin rauhassa kameratesteihin ja tuotearvioihin, esimerkiksi Digikuvan Välineoppaassa, näet, mitä asiaan perehtyneet ammattilaiset ovat sanoneet sinua kiinnostavista malleista.

Ihmisten kameratarpeet ovat erilaisia, mutta on muutamia perusasioita, joihin ainakin kannattaa kiinnittää huomiota kauppoja harkitessaan.

1. Kuvakennon koko
2. Tarkennuspisteiden määrä
3. Sarjakuvausnopeus
4. Akunkesto
5. ISO-herkkyys
6. Näyttö
7. Ergonomia
8. Resoluutio eli kuvatarkkuus
9. Kamerajärjestelmä
10. Sääsuojaus

1. Kuvakennon koko

Kuvakennon koko on kuvanlaatuun kaikista eniten vaikuttava yksittäinen tekninen seikka.

Kuvakenno vangitsee valon, kuten filmi teki analogikameroissa takavuosikymmeninä.

Kuvakenno Nikon Z 6.
Nikon Z 6

Peilittömien järjestelmäkameroiden kuvakenno yleensä näkyy, kun objektiivia vaihdetaan. Nikon Z 6:ssa on suuri kinokoon kenno.

© Nikon

Halvempien kompaktikameroiden ja älypuhelinten kennot ovat pienempiä kuin pikkusurmen kynsi, kun taas täyden kinokoon kameroiden kenno on suuren postimerkin kokoinen, joten se pystyy keräämään paljon enemmän valoa ja kuvainformaatiota.

> Täällä kerromme lisää kuvakennoista.


2. Tarkennuspisteiden määrä

Joissain kameroissa on tuhansia tarkennuspisteitä, mutta se, onko niitä 50 vai 5000, ei ole niin olennaista kuin mitä numerojen valossa voisi luulla. 

Tärkeää on se, että ne jakautuvat tasaisesti kuva-alalle, jotta kamera pystyy tarkentamaan, vaikka kohde olisi reunassa tai kulmassa.

Tarkennuspisteet täyttävät yleensä suuremman osan kuva-alasta silloin, kun kuvataan näytön kautta kuin optisen etsimen kautta kuvattaessa. Tarkennus toimii nopeammin etsimen kautta kuvattaessa.

> Näin käytetään kameran automaattitarkennuspisteitä. 

3. Sarjakuvausnopeus

Sarjakuvausnopeus tarkoittaa sitä, kuinka monta kuvaa sekunnissa kamera pystyy ottamaan.

Maisemien ja rakennusten kuvaajille ja muotokuvaajille asia ei ole erityisen oleellinen, mutta esimerkiksi urheilu- ja lintukuvaajille on hyvä asia, jos sarjakuvausnopeus on vähintää kymmenen kuvaa sekunnissa.

4. Akunkesto

Mitä parempi akunkesto, sitä parempi – silloin riski menettää hyvä kuvaustilanne virran loppumiseen kesken kaiken pienenee. Käytännössä yhdellä latauksella saa kuitenkin enemmän kuivi kuin mitä käyttöohjeissa luvataan.

Käyttöohjeet kuvaavat yleensä kuvaustapaa, jossa kameraa sammutetaan ja kytketään päälle usein sekä käytetään mm. salamaa. Videokuvaus luonnollisestikin kuluttaa akkua reippaasti.

Jos ilmoitettu kuvamäärä yhdellä latauksella on alle 400, suosittelemme vara-akun hankkimista, jos kuvattavaa on yhdellä kuvausretkellä paljon.

> Lue myös: Pidennä akun kestoa

5. ISO-herkkyys

Suurilla ISO-arvoilla voidaan kuvata hämärässä ilman, että kuvat tärähtävät ja kuvattavan liike näkyy liiaksi. ISO-herkkyyttä lisättäessä kennolta tuleva kuvasignaali voimistuu, ja samalla lisääntyy kuvakohina.

Joissain kameroissa on mahdollisuus käyttää kuusi- tai seitsennumeroisia ISO-arvoja, mikä ei kylläkään välttämättä kerro paljoakaan siitä, miten hyvää tai paremminkin huonoa jälkeä suurimmilla ISO-herkkyyksillä saadaan.

Suuri maksimiarvo voi kylläkin olla viite siitä, että keskisuurilla arvoilla kuten ISO 25 600 tai 51 200 syntyy vielä aivan kelpo kuvia teknisesti.

Me emme yleensä ylitä arvoa ISO 12 800, jotta kuvanlaatu säilyisi aina riittävän hyvänä.

Lue lisää tästä.

6. Näyttö

Nestekide- eli lcd-näytön koko on nykyään yleensä 3–3,2 tuumaa. Näytön tarkuus on ainakin yhtä tärkeä asia. Siinä pitää mielellään olla vähintään miljoona pistettä, jottei sen toistama kuva pikselöityisi.

On myös vähintäänkin hyvä asia, jos näyttö kääntyy eri suuntiin. Silloin kuvaaminen esim. pään päältä tai maan pinnasta helpottuu huomattavasti. 

Panansonic Lumix DC-G90:n näyttö.

Panasonic Lumix DC-G90 on yksi niistä malleista, joiden näyttö kääntyy kaikkiin suuntiin.

© Panasonic

7. Ergonomia

Kameraa kannattaa kokeilla kaupassa, jos suinkin mahdollista. Vasta silloin tuntee, miltä se tuntuu käsissä – myös silloin kun siihen on kiinnitettynä objektiivi. 

Tarkista samalla, miten kätevästi tärkeimmät säätimet ja painikkeet on sijoiteltu.

8. Resoluutio eli kuvatarkkuus

Kameroiden resoluutio oli vielä joitain vuosia sitten kuuma keskustelunaihe, mutta nykyisin useimpien kameroiden tarkkuus on vähintäänkin 12 megapikseliä, kuvat toistuvat sen puolesta aina yksityiskohtaisina, ellei niitä tulosteta paperille ja suurenneta julistekokoon.

4K-näyttö vastaa 8,3 megapikseliä, ja 17 megapikselin kuva voidaan jo huoletta suurentaa laadukkaaksi A3-koon plakaatiksi. Suuri resoluutio mahdollistaa myös rankat rajaukset ja osasuurennokset.

> Lue myös: Paperikuvien teettäminen tulostuspalvelussa

9. Kamerajärjestelmä

Järjestelmäkameraa hankittaessa kannattaa huomioida mukana tulevien lisävarusteiden kuten objektiivin, salamalaitteen ym. koostumus – suhteessa siihen, mitä sinulla jo on.

Joihinkin järjestelmiin kuuluu esim. erikoisobjektiiveja.

Voi myös olla, että vanhat objektiivisi käyvät uuteen kameraasi sovittimen välityksellä.

> Valitako peilitön järjestelmäkamera vai peilijärjestelmäkamera?

10. Sääsuojaus

Kannattaa myös harkita, haluaako säänkestävään malliin, jonka liitoskohdat kaikkineen on tiivistetty niin, etteivät vesi ja pöly pääse sisään.

Useimmat kamerat kestävät pienen pölypilven ja aamusumun, mutta jos halutaan kuvata rankkasateessa tai merenrannalla, on syytä hankkia täysin sääsuojattu kamera.

Tilaajille opas on interaktiivinen, sillä Etunurkassa, josta opas löytyy, he pääsevät linkin kautta tarkastelemaan haluamiensa kameroiden testejä Välineoppaaseen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!