Kuva vanhemmasta miehestä myymässä pikaruokaa Doongrin festivaalialueella Himachal Pradeshissa Intiassa

Mahdollisuudet saada hyvä kuva paranevat reilusti, kun pyydät luvan. Usein ei tarvitse edes kysyä mitään, riittää kun kohotat kameraa ja otat kysyvän ilmeen. 

© Shutterstock

Näin otat lomalla parempia katukuvia

Matkustitpa minne tahansa, aina löytyy mielenkiintoisia ihmisiä kuvattavaksi. Mutta nin on myös monia puhki kuluneita kuva-aiheita, ja siksi kokosimme neljä nopeaa katukuvausvinkkiä, joille on käyttöä lomalla.

torstai 19. heinäkuuta 2018 teksti Sarah Marie Winther

Hyvä keino ottaa mielenkiintoisia ja erilaisia lomakuvia on suunnata kamera kohti ohikulkijoita. 

Jos kuitenkin haluat jotain muutakin kuin vain kertoa, missä olit milloinkin, on tärkeää miettiä, mitä haluat kuvata ja varsinkin milloin. 

Keräsimme kourallisen pikkuvinkkejä siitä, mitä kannattaa ja mitä ei kannata tehdä, kun olet kameran kanssa kadulla:

1. Pyydä lupa

Tiedämme kyllä – voi olla pelottavaa tai ahdistavaakin puhutella vieraita ihmisiä, kun haluat kuvata heitä. Usein on helpompaa vain suunnata kamera, painaa laukaisinta ja kiiruhtaa eteenpäin. 

Tulet kuitenkin yllättymään siitä, miten usein lopputulos on selvästi parempi, kun teet asian selväksi ja malli hyväksyy kuvaamisen. 

Silloin on nimittäin aikaa säätää kameran asetukset kuntoon, etsiä paras kuvakulma ja ehkä jopa hieman ohjata mallia.

Luvan kanssa ei tietenkään aina synny parempaa. Saatat nähdä mielenkiintoisen ihmisen, joka ei huomaa sinua, ja joskus syntyy parempaa ja aidompaa jälkeä vain painamalla alkajaisiksi laukaisinta.

Useimmiten ei kuitenkaan ole niin. Riskinä nimittäin on, että kuvattava havaitsee sinut ja loukkaantuu luvattomasta kuvaamisesta.

Yksi todella hyväksi havaittu keino on kertoa, että meneillään on projekti, jossa kuvaat mielenkiintoisia ihmisiä. 

Kehu kuvattavan asua, koruja, kenkiä tai muita yksityiskohtia, tai muuta poikkeavaa. Useimpia se imartelee ja he suostuvat kuviin. 

Ellet osaa paikallista kieltä, riittää kun osoitat kameralla kohti, otat kysyvän ilmeen ja hymyilet. Lähes kaikki ymmärtävät mistä on kysymys ja suostuvat tai kieltäytyvät. 

Lue myös: Instagramin 10 valokuvatuinta kaupunkia

2. Etsi luonnetta, älä ainoastaan kaunista

Värikkäästi pukeutuneen, hattupäisen maalaisnaisen muotokuva


© Shutterstock

Voi olla houkuttelevaa kuvata kauniita ja tyylikkäitä ihmisiä, mutta parhaat kuvat eivät synny niin.

Sen sijaan kannattaa etsiä ihmisiä, jotka poikkeavat joukosta – vanhempi nainen räiskyvän värisessä asussa, pitkäpartainen, sikaria polttava mies, uneen vaipunut katukauppias.

Varo kuitenkin lankeamasta tavalliseen ansaan äläkä kuvaa vain hulluimpia ja huomiotaherättävimpiä ilmestyksiä – jonglööreitä, elenäyttelijöitä, kodittomia täyteen pakattuine lastenvaunuineen ja niin edelleen.

Mielenkiintoisimat ihmiset voivat olla aivan tavallisia paikkakuntalaisia. Etsi räiskyvää pukeutumista ja ilmaisuvoimasia kasvoja.

Lue myös: Kesän lomakuvat näytille

3. Käytä mielenkiintoisia taustoja

Olkihattuinen mies kuvattiin Kuubassa

Usein kannattaa etsiä ensin kunnollinen, kuvauksellinen tausta – ja odottaa sitten oikeanlaista henkilöä. 

© Shutterstock

Kun sitten olet löytänyt mielenkiintoisen kuvattavan, hän on suostunut kuvaamiseen ja aiot ottaa kuvan... mutta tausta onkin täynnä häiritseviä elementtejä, kylttejä, puhelinpylväitä ja muita turisteja?

Kuvaamisen jälkeen ei ole paljoa tehtävissä. Etsi siis lähistöltä yhtenäisempi tausta ja pyydä kuvattavaa asettumaan sen eteen. On tärkeätä että se on niin lähellä, ettei mallin ole vaikeata siirtyä sinne.

Toinen tapa on etsiä ensin hyvä tausta ja sitten vain odottaa kameran kanssa, kunnes ohi kulkee mielenkiintoinen ihminen.

Tämän menetelmän hyvä puoli on se, että ihmisiin ei välttämättä tarvitse ottaa yhteyttä, koska useimmat luulevat, että kuvaat taustana olevaa näkymää.

Voit myös etsiä paikan, odottaa mielenkiintoista henkilöä ja sitten kysyä kohteliaasti, voisitko kuvata hänet taustaa vasten. Näin syntyy usein paras lopputulos, koska silloin sekä hallitset sekä taustan että ohjaat mallia.

Lue myös: 3 Pientä asiaa, joilla arkkitehtuurikuvia saa parannettua

4. Älä kuvaa lapsia

Intialaisia lapsia

Maissa, joissa ei ole paljoa turisteja, lapset ovat usein innoissaan kuvaamisesta. On kuitenkin useita syitä pidättyä tämän aiheen kuvaamisesta. 

© Shutterstock

Lasten kuvaaminen tuntuu houkuttelevalta, ellet ole tottunut kuvaamaan vieraita ihmisiä. Lapset ovatkin yleensä innoissaan kuvaamisesta, varsinkin maissa, joissa ulkomaalainen on harvinainen näky.

Näin ei kuitenkaan yleensä synny parhaita tai ikimuistoisimpia kuvia, ja joissakin maissa voidaan toisten ihmisten lasten kuvaamista pitää hyvinkin epäilyttävänä. Sen vuoksi lasten kuvaamista kannattaa lähtökohtaisesti välttää.

> 5 askelta paremmaksi katukuvaajaksi

Haluatko saada kännykkäkameralla parempia kuvia? Saat kaksi Digikuva-lehden numeroa ja näppärän 3-i-1-objektiivipaketin, jonka voit kiinnittää älypuhelimeen, vain hintaan 14,90 euroa. Lue tästä lisää tarjouksesta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!