nuori nainen vastavalo

2010-luvulla ovat muodissa olleet kepeän vaaleat, vastavaloon otetut muotokuvat.

© Shutterstock

2010-luvun 10 suosituinta valokuvatyyppiä

Vuosikymmen vaihtuu pian, joten teimme yhteenvedon valokuvatyypeistä, jotka hallitsivat 2010-lukua. Kuinka moni niistä on sinulle tuttu?

maanantai 16. joulukuuta 2019 teksti S. Winter

Uusi vuosikymmen on ovella, ja toivottavasti se tuo valokuvaukseen uusia ja kiinnostavia suuntauksia, joiden mukana voimme haastaa itsemme ja kameramme – aivan kuten päättyvällä vuosikymmenellä.

Olemme tarkastelleet kuluneen vuosikymmenen valokuvaustrendejä selfiestä 360 asteen panoraamaan. Lue ja mieti, kuinka hyvin tunnustat eri suuntaukset.

1. HDR-kuvat

HDR-kuva vanha rakennus sisältäpäin

HDR-kuvien luominen on entistä helpompaa. Monet kamerat voivat yhdistää useita valotuksia yhdeksi kuvaksi täysin automaattisesti.

© Shutterstock

HDR-valokuvaus on ollut olemassa yli 10 vuotta, mutta 2010-luvulla laajasävytekniikasta tuli erittäin suosittu, koska sen aikana monet kuvankäsittelyohjelmat osattiin valmistaa yhdistämään eri tavalla valotetuista kuvista HDR-laajasävykuvia.

> Lue myös: Näin syntyvät hyvät laajasävykuvat

Vaikka näemme edelleen esimerkkejä HDR-kuvista, jotka ovat menneet pieleen kuvankäsittelyssä, monet valokuvaajat ovat oppineet käyttämään tekniikkaa kontrastin ja värikylläisyyden hallintaa menettämättä.

Siksi monista HDR-kuvista ei enää nykyään heti näy, että kyseessä on HDR-kuva. Yksi esimerkki on tässä yläpuolella.

> Lue myös: HDR-kuvauksen 5 perusvirhettä

2. 360 asteen panoraamat

360 asteen panoraama Venetsia

Pienillä 360 asteen toimintakameroilla voi saada tällaisia kuvia ja videoita.

© Shutterstock

360 asteen kuvan ottaminen oli vuosikymmenen alussa suuritöinen projekti. Se vaati erityistä tekniikkaa, erityisiä ohjelmistoja, ja tällaisten kuvien näyttäminenkin oli vaikea.

Mutta 2010-luvun puolivälissä markkinoille alkoi virrata pieniä toimintakameroita, jotka taltioivat 360 asteen kuvia, ja hinnat halpenivat pikkuhiljaa.

Hyvät panoraamakuvat eivät silti ole vieläkään kaikkien ulottuvilla, koska kunnolliset 360 asteen kamerat maksavat edelleen suhteellisen paljon.

> Lue myös: Näin syntyy siistiä kuvaa 360 asteen kameroilla

3. Miniatyyrikuvat suurkaupungeista

Suurkaupunki kuvattuna tilt-shift-objektiivilla miniatyyrikuva

Tilt/shift-objektiivilla voidaan Tokion kaltainen miljoonakaupunki saada näyttämään lelukaupungilta. Jos tilt/shift-objektiivi tuntuu liian kalliilta, voidaan sama lopputulos saavuttaa myös kuvankäsittelyn avulla.

© Shutterstock

2010-luvulla suurkaupunkeja kuvattiin usein ylhäältä tekniikalla, jolla ne saatiin näyttämään pienoiskaupungeilta.

Vaikutelma saatiin alun perin aikaan tilt/shift-objektiivilla, jossa tarkennustaso liikkuu ja siten kutistaa syvyysterävyysaluetta rajusti.

Tilt/shift-objektiivit ovat kuitenkin kalliita, ja niinpä niillä aikaansaatavaa vaikutelmaa alettiin matkia kuvankäsittelyn keinoin.

> Lue myös: Paljon iloa tilt/shift-objektiivista

4. Osittain värilliset mustavalkokuvat

punainen skootteri mustavalkokuvassa

Jos kuvasta puuttuu jotain, jonka avulla se voisi erottua muista, kannattaa kokeilla yhden värin esiintuomista harmaasävyjen keskeltä. Tekniikkaa käytettiin runsaasti 2010-luvulla.

© Shutterstock

Yksi suuntaus, joka on saavuttanut suuren suosion viimeisen kymmenen vuoden aikana, on värien poistaminen valokuvasta – yhtä lukuunottamatta.

Pääsääntöisesti se on punainen, mikä johtunee sen silmäänpistävyydestä. Se voisi samasta syystä varsin mainiosti olla myös kirkkaan keltainen, joten on jopa hieman outoa, että se useimmiten on kuitenkin punainen.

Oikein käytettynä tekniikka saattaa hyvinkin tehdä tylsästä kuvasta mielenkiintoiseen. Tämä idea on tosin kärsinyt inflaation monissa Lontoon-kuvissa, kun liian moni turisti on muuntanut katukuvansa mustavalkoisiksi mutta jättänyt puhelinkopit ja bussit punaisiksi.

> Lue myös: Sekoitamme mustavalkoista ja värejä Photoshop Elementsillä

5. Taskulamppu ja Linnunrata

Henkilö, jolla on taskulamppu kädessään, Linnunrata taustanaan

Kuva Linnunradasta on sinänsä hyvä, mutta ihmishahmon siluetti ja taivaalle osoittava taskulamppu täydentävät sitä. Jos mallia ei ole, mene kuvaan itse ja käytä kameran ajastinta.

© Shutterstock

Yötaivas tarjoaa paljon kuvattavaa, ja Linnunrata on pitkään ollut yksi suosituimpia aiheita avaruuskuvaajien keskuudessa.

2010-luvulla moni kuvaaja keksi keinoja erottua Linnunrata-aiheisilla kuvillaan muista. Ajatuksena oli poseerata tai saada toinen henkilö poseeraamaan kuvan etualalle taskulampun tai otsalampun kanssa.

> Lue myös: Näin kuvataan Linnunrataa

Idea oli hyvä, koska se pysäytti katsojan katsomaan kuvaa toisenkin kerran. Nykyään tämän tyyppisiä kuvia on kuitenkin jo niin paljon, että kuvaajien on keksittävä jotain uutta saadakseen kuvansa erottumaan muista. 

> Lue myös: 5 tärkeää sovellusta avaruuskuvaajalle

6. Sinipunaiset muotokuvat

Muotokuva naisesta sininen ja punainen valo

Sinisillä ja punaisilla, puoliksi läpikuultavilla paperiarkeilla voidaan tavallinen studiokuva muuttaa täysin. Se oli suosittu kikka tällä vuosikymmenellä.

© Shutterstock

Kuluneen vuosikymmenen aikana olemme nähneet monia esimerkkejä muotokuvista, jotka on otettu punaisen ja sinisen keinovalon avulla.

Värivalot saadaan aikaan käyttämällä läpinäkyviä värillisiä paperiarkkeja, jotka kiinnitetään salaman tai studiolampun päälle teipillä.

Arkkeja on saatavana monen värisinä, mutta sininen ja punainen ovat toisilleen pitkälti vastakkaisia värejä ja on myös tehokasta käyttää vain kahta väriä.

> Lue myös: Näin otetaan muotokuvia studiosalamoilla

7. Värisavumuotokuvat

Muotokuva nainen hattu oranssi savu

Savukranaatit eivät maksa paljon eikä niiden käyttö vaadi teknistä osaamista. Ehkä siksi monet ottivat värisavuilla maustettuja muotokuvia v. 2010–2019.

© Shutterstock

Monet kuvaajat ovat heittäytyneet värisavumuotokuvaukseen, joka voi tuodaa kuviin ja kuvaamiseen uutta mielenkiintoa riippuen tietysti myös mallista ja kuvausaiheesta.

Värisavu saadaan aikaan joko savugranaateilla tai savukoneella. Photoshopissa on myös useita tapoja valesavun tekemiseksi, mutta lopputulos on harvoin yhtä vakuuttava.

> Lue myös: Tämä on syytä tietää muotokuvauksesta

8. Vastavaloon otetut muotokuvat

Nainen muotokuva vastavalo

Pehmeä ja lämmin valo, joka tulee mallin takaa tai sivulta, tuo muotokuvaan tunnelmaa. Tämän huomasi moni kuvaaja 2010-luvun aikana.

© Shutterstock

Kolmas muotokuvatyyppi, jonka olemme nähneet todella monta kertaa 2010-luvun mittaan, on kevyt, ilmava ja yleensä erittäin feminiininen muotokuva, joka on otettu esimerkiksi pellon reunassa tai rannalla.

Ymmärrämme, että tyyli on suosittu, koska vastavalo tuo kuvaan paljon tunnelmaa, ja pehmeä, kontrastiton valo on tavallaan imartelevaa.

> Lue myös: 3 kuvausvinkkiä – kun aurinko paistaa matalalta

9. Kohtisuoraan alaspäin otetut droonikuvat

drooni jalkapallokenttä

Kun droonilla otetaan kuvia suoraan ylhäältäpäin, kohde saa miltei graafisen ilmeen. Tällaisia kuvia nähtiin 2010-luvulla paljon.

© Shutterstock

2010-luvulla droonien hinnat laskivat, mikä antoi tavalliselle kuluttajalle mahdollisuuden liittyä trendiin.

Niinpä saimmekin nähdä uusista kulmista kuvattuja maisemia, joita emme olisi koskaan päässeet ihailemaan muuten kuin lentokoneesta tai kenties helikopterista.

Erityisesti yksi kulma oli ja on edelleen erittäin suosittu droonikuvaajien keskuudessa, ja se on se, jossa kamera kuvaa kohdetta pystysuorasta, ja kohteena on yleensä mutkitteleva tie, urheilukenttä tai muu kohde, jossa on kiehtovia muotoja ja linjoja.

Lue tämä, ennen kuin hankit droonin.

10. Selfiet

Selfie nuori mies vuoristomaisema

Harva voi sanoa, että ei koskaan olisi ottanut selfietä, mutta huomattavasti useammat niistä on otettu puhelimella kuin kameralla.

© Shutterstock

Ylivoimaisesti suosituin 2010-luvun valokuvatyyppi on tietysti ollut selfie. Siitä kehittyi ilmiö, joka kaikessa yksinkertaisuudessaan on itsensä valokuvaamista. Sitä voi rakastaa tai vihata, mutta sen erittäin suosiota on mahdotonta kiistää.

Selfiekuvien yleisestä laadusta päätellen valtaosa kaikista vuosina 2010–2019 otetuista kuvista ei ole valokuvausharrastajien ottamia – ammattikuvaajista puhumattakaan.

> Lue myös: Näin saat selfien onnistumaan

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!