Muotokuvaajan valaisuvinkit studioon

Muotokuvien valaisu vaatii tietoa ja kokemusta, minkä aloitteleva studiovalokuvaaja saa pian huomata. Me kysyimme neuvoa konkarilta.

perjantai 9. syyskuuta 2016

Muotokuvaaja Mette Lyck ottaa perhekuvia omassa studiossaan ja tietää tarkalleen, kuinka valaisu hoidetaan valokuvausstudiossa.

Hän taustavalaisee perinteiset muotokuvansa kahdella 500-wattisella Bowens Flash -salamalla, ja hän kohdistaa ne suoraan kohti taustakangasta.

Lyck käyttää joko valkoista, harmaata tai mustaa taustaa. Musta tausta on velourkangasta, joka imee kaiken valon ja estää heijastumat.

Toisin kuin valkoinen tausta, musta pitää huolen siitä, ettei taustasta tule liian kirkas, sillä jos mustalle taustalle kohdistetaan liikaa valoa, se ei toistu kuvissa enää täysin mustana.

Kuvaa suoraan tietokoneelle

Päävalona on samanlainen Bowens Flash -salama, jonka hän asettaa mallin vasemmalle puolelle.

Vastakkaiselle puolen hän yleensä asettaa joko lisälampun tai heijastinkankaan valaisemaan varjoon muuten jääviä kohtia.

Lyck kuvaa Canon EOS 5DS:llä ja jalustalla. Kuvat välittyvät johtoa pitkin tietokoneeseen heti, kun ne otetaan. Hän käyttää raakakuvamuotoa ja käsittelee kuvat Capture One -raakakuvamuuntimella.

Hän laukaisee kolme salamaansa yleensä puolella teholla ja suosii himmenninaukkoa F8. Suljinaikana on yleensä 1/125 sekunti. Lyck ei kuvaa studiossa koskaan laajakulmalla, ja hän suosii 50 ja 100 millin polttovälejä.

Kuvasta näkyy, kuinka hän valmistelee studionsa kuvausta varten:

1) Kamera, jossa 24–70 millin objektiivi. Käytössä voi olla myös kiinteän polttovälin objektiivi: joko 50-millinen tai satamillinen.

2) Heijastin pehmentää vasemmalla sijoitetun päävalon loistetta ja hillitsee syvien varjojen muodostumista.

3) Kaksi 500-wattista Bowens Flash -salamaa osoittavat suoraan taustakankaaseen.

4) Yksi samanlainen Bowens Flash toimii päävalona, ja se on tässä sijoitettu mallista vasemmalle.

Digikuvan tilaajana voit ladata tästä yläpuolelta koko juttumme, jonka aiheena on läsnäolon vangitseminen – studiossa ja ilman studiota.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!