Old Man of Storr Skotlanti

Maisemakuvaus on paljon muutakin kuin se, ett painetaan laukaisin alas, kun maisema näkyy etsimessä. Tässä muutamia aloittelijavinkkejä.

© Shutterstock

Aloittelijan opas maisemakuvaukseen

Moni on yrittänyt ottaa kuvan upeasta maisemasta, mutta lopputulos ei ole vastannut sitä, mitä he näkivät omin silmin kuvaushetkellä. Tässä on helppo opas sinulle, joka vasta aloitat valokuvaamaan maisemia.

tiistai 4. helmikuuta 2020 teksti S. Winter

Maisemakuvaus on kiinnostava tyylilaji aloittelevalle valokuvaajalle, koska siinä on aikaa löytää oikea kulma sekä hienosäätää kameran asetuksia.

Mutta miten maisemakuvaukseen päästään sisälle? Mikä objektiivi on sopivin, ja miten otetaan mielenkiintoisia kuvia, jossa maisema todella pääsee oikeuksiinsa?

Vastaukset muun muassa näihin kysymyksiin ovat tässä alapuolella. 

1. Valitse sopiva polttoväli

Jos haluat ikuistaa pienemmän osan maisemasta ja välttää häiritseviä elementtejä kuten sähköpylväitä, kaapeleita, jotka voivat pilata kauniin maiseman, niin kannattaa valita teleobjektiivi.

2. Muista kamerajalusta

Maisemissa on se hyvä puoli, että ne eivät liiku, joten kamera voidaan mainiosti kiinnittää jalustaan.

Älä siis murehdi valotusajan pituutta, sillä kamera pysyy vakaana eivätkä kuvat tärähdä.

Skov i tåge

Kun kuvataan paikassa, jossa on vähän valoa, kannattaa käyttää kamerajalustaa. Silloin sinun ei myöskään tarvitse käyttää suuria ISO-arvoja.

© Shutterstock

3. Kuvaa raakamuodossa

Raakakuvaukseen on monia hyviä syitä, mutta tärkein on se, että raakakuvatiedostoista voidaan kaivaa esiin paljon enemmän sävyjä kuin valmiiksi pakatuista jpeg-tiedostoista.

4. Etsi sopivat kuvausasetukset

Kamera-asetukset tietysti riippuvat vallitsevasta valosta, mutta hyvä lähtökohta on valita aukkoarvoksi F8–F11, koska silloin objektiivin piirtokyky on terävimmillään.

Aseta ISO-arvo pienimpään arvoon eli 100:n ja valitse valotusaika, joka yhdessä tämän aukon ja ISO-herkkyyden kanssa valottaa kuvan oikein.

Jos et kuitenkaan käytä jalustaa, älä käytä pitempää valotusaikaa kuin 1/60 sekunti.

Jos valo ei riitä, lisää ISO-herkkyyttä eli nosta arvoa.

5. Pidä silmällä valoa

talo veden päällä

Valo on yleensä aina peheää auringonnousun ja -laskun aikaan. Silloin taivaaseen on mahdollista saada hienoja ja herkkiä värisävyjä.

© Shutterstock

Keskellä päivää otetut kuvat ovat harvoin niitä parhaimpia, koska valo on kirkasta ja varjot kovia.

6. Tee loppusilaus kuvankäsittelyssä

Vaikka kuvasta tulisi todella hyvä, on aina paikallaan parannella sitä kuvankäsittelyssä esimerkiksi lisäämällä kontrastia ja terävyyttä sekä korjailemalla hiukan värejä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!