Kuviin täysi vauhti

Kuviin täysi vauhti

Talven jälkeen on päästävä ylös, ulos ja lenkille, mutta miten kuvata parhaiten vaikka pyöräilyä, uintia ja juoksua? Jaamme tässä artikkelissa parhaat vinkit hyvien kuvien ottamiseen näissä lajeissa.

tiistai 14. toukokuuta 2013

Uinti, pyöräily ja juoksu ovat kolme suosittua urheilula- jia, joiden kuvaamiseen syvennymme seuraavilla sivuilla. Kilpailuissa lähtö ja maali ovat usein samassa paikassa, minkä vuoksi kalustoa ei tarvitse rahdata kohtuuttomasti paikasta toiseen. 

Siinä syntyy yleensä paljon mielenkiintoisia kuvia, jotka ovat varsin toisenlaisia kuin kesken suorituksen. Jos kuitenkin on aikomuksena mennä reitin varrelle, on siihen valmistauduttava jo kotona. Aikatauluta liikkuminen niin, että olet oikeassa paikassa oikeaan aikaan. 

Esimerkiksi maratoniin voi mennä useampi tunti, lyhyempiin juoksuihin kymmenestä minuutista ylöspäin. Valokuvaajalle ero on hyvin suuri, ja valmistautumisen rooli on ratkaiseva. Aikataulu, johon tapahtumien ajat on arvioitu, antaa mahdollisuuden liikkua ympäriinsä kuvaamassa erityyppisiä tapahtumia.

Olisi sääli menettää maaliintulo siksi, että juoksu- tai uintikilpailun matka on niin lyhyt, että kuvaaja ei kerkiä maaliin ennen kuin suurin osa kilpailijoista on jo häipynyt paikalta. 

Etsi hyvä paikka 

Kun halutaan seurata tiettyä kilpailijaa, on aluksi selvitettävä, miten nopea hän on, ja sen jälkeen kuvaaja voi suunnitella sijoittumisensa kilpareitin varteen pienimpiä yksityiskohtia myöten. Juomapaikka on varsinkin lyhyemmässä juoksu- tai pyö- räkilpailussa myös hyvä kuvaauspaikka. Hyvässä paikassa urheilijat saadaan ikuistettua toiminnan eri vaiheissa tapahtuman alusta loppuun saakka. 

Eri urheilulajien kuvaamiseen ei tarvita millään muotoa täydellisiä varusteita tai laitteistoa. Kuvaamista helpottaa, jos käytössä on sekä laajakulma että tele, ja siksi kameran oma pakettizoomobjektiivi on oikein hyvä lähtökohta toimintakuvaukseen. 

Jos objektiiveja on enemmän, tarjoavat toisiaan täydentävät 70–200 mm telezoom ja esimerkiksi 17–40 mm laajakulmazoom paljon valinnanvaraa. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!