4K-stillkuvat yleistymässä

4K-tarkkuus on yleistymässä kovaa vauhtia ja se myös näyttää hyvältä videolla. Mutta voiko 4K-tekniikkaa hyödyntää samalla myös urheiluvalokuvauksessa, kysyy lukija.

torstai 18. elokuuta 2016

4K-videomateriaalista voidaan irrottaa yksittäisiä 8,3 megapikselin valokuvia, jotka ovat jpeg-muodossa.

Vaikka nämä kuvat ovat hyvälaatuisia, ne eivät vedä teknisesti vertoja 24 megapikselin kuville, jollaisia useimmat järjestelmäkamerat tallentavat.

4K-videoista poimittujen kuvien ongelmana on tarkennus, koska videokameroiden automaattitarkennus ei vielä nykyisin ole riittävän nopea pitämään liikkuvaa kohdetta kuten esim. jalkapalloilijaa tarkkana nopeissa tilanteissa. Uskomme kuitenkin, että tekniikan kehittyessä tämäkin ongelma ratkeaa lähitulevaisuudessa.

Valitse kuva jo kamerassa

Tilanne on kuitenkin onneksi toinen kuvattaessa urheilulajeja, joissa ei tapahdu nopeata liikehdintää syvyyssunnassa; esimerkiksi taistelulajit, ne eivät vaadi kovin paljoa automaattitarkennukselta.

Joissain uusissa kameroissa on mahdollisuus valita tietty ruutu valokuvaksi ilman tietokoneen apua.

Jos sinun kamerassasi ei ole tätä mahdollisuutta, on still-kuvien poimiminen videosta helppoa Photoshopin avulla – katso, miten se tehdään Etunurkan video-oppaasta.

_Lukijan kysymys siitä, miten video-otoksista irrotetaan valokuvia, löytyy Digikuvan numero 13/2016 Kirjelaatikosta. Kerromme samassa artikkelissa myös, mitä tarvitaan valokuvausstudion perustamiseen, onko Eiffeltornista otetuilla valokuvilla tekijänoikeuksia ja miten utu voi lämpimänä päivänä pilata kuvan.

Tilaajana voit ladata Kirjelaatikon linkin kautta._

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!